NFT на блокчейні біткоїн

NFT Bitcoin

Крім тих подій, що лежать на поверхні в секторі NFT (зростання об’ємів торгів та кількості продажів) відбулася одна знакова подія, про яку мало де згадують.

В мережі розгортається гаряча дискусія з приводу карбування NFT на блокчейні Bitcoin. Токен №1 існує набагато довше, ніж всі інші криптовалюти. Він є найстарішим і зараз перебуває у підлітковому віці, тоді як другий за капіталізацією Ethereum, навіть не досяг двозначного віку. Незважаючи на кілька спроб за останнє десятиліття, розробникам важко знайти способи зробити біткоїн корисним. Зараз, схоже, все змінюється! Це стало можливими завдяки оновленню блокчейну біткоїн у листопаді 2021 року під назвою Taproot. Воно покликане покращити конфіденційність і ефективність платформи, відкриваючи безліч можливостей для розробників в плані створення додатків, вбудованих у мережу. Воно дозволило користувачам вписувати певні дані в блокчейн, зокрема зображення та тексти, якими можна торгувати та дарувати.

Під час піку ажіотажу в 2021 і 2022 роках NFT були настільки затребуваними, що зробили Ethereum одним із найбільш комерційно важливих блокчейнів. Люди були готові платити десятки мільйонів доларів лише за один токен. Якби біткоїн міг задовольнити цей попит, це було б добре? Противники кажуть, що ні! NFT потребують даних — вони займають набагато більший шматок усередині кожного блоку, збільшують складність обробки транзакції та підвищують комісії. Прихильники вказують на перевагах які дають NFT на базі біткоїн, маючи на увазі можливість зберігання витвору мистецтва безпосередньо в блокчейні. Такого, на разі, не робить жоден з блокчейнів. Нещодавній крах криптовалютної  біржі FTX призвів до втрати NFT викарбуваних біржою, оскільки вони зберігалися на серверах компанії. Цього можна уникнути, якщо створити NFT в блокчейні біткоїн.

Майнери також виступають за карбування NFT на базі блокчейну біткоїн, оскільки їхні прибутки зростуть за рахунок зростання комісій.

І поки одні сперечаються, інші впроваджують! Наприкінці січня команда розробників Ordinals офіційно дозволила користувачам карбувати NFT безпосередньо на блокчейні біткоїн, і вже було створено сотні цифрових активів. В якості підтвердження значного попиту достатньо погляну на розмір комісії в мережі, який зріс у декілька разів з кінця минулого місяця.

Розмір комісії в блокчейні біткоїн
Розмір комісії в блокчейні біткоїн. Джерело: Hashrate Index

Хоча протокол розроблено таким чином, щоб творці NFT отримували знижку на комісію за транзакції, розмір даних, необхідних для карбування, набагато більший, ніж звичайна транзакція, що призводить до вищих комісій.

Станом на 16 лютого 2023 року кількість NFT на блокчейні біткоїн, випущених завдяки протоколу Ordinals, перевищила 116 000 одиниць, згідно даних Dune Analytics.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар