Криптопроєкти хмарних обчислень

Ми використовуємо хмарні технології щодня, навіть цього не знаючи. Смартфон, персональний комп’ютер, телевізор чи автомобіль – все це при роботі застосовує хмарні технології, вони всюдисущі.

Це можна порівняти з виходом на вулицю, де «від хмари не сховатися».

Раніше для того, щоб подивитися фільм нам необхідно було купити DVD диск, мати приставку яка його зчитає і відтворити відео на екрані телевізора, для прослуховування музики ми використовували СD плеєр, купували CD диск і тільки після насолоджувалися улюбленим треком, щоб пограти в комп’ютерні ігри потрібно було пройти подібний шлях, перелік можна продовжувати дуже довго. Завдяки хмарним технологіям все це стало набагато простіше – ми маємо змогу насолоджуватися потоковим відео, слухати та скачувати улюблену музику, грати в мережеві ігри, віддалено працювати не використовуючи ресурсів власного ПК, запускати додатки, користуватися соціальними мережами… Всі ці переваги зумовили значний попит на хмарні обчислення.

Ринок хмарних обчислень

У 2020 році на хмарні послуги було витрачено 313,853 млрд. доларів, у 2021 році – 396,147 млрд. доларів, по прогнозам у 2022 році ця цифра буде рівна 482,155 млрд. доларів. Приріст ринку складає приблизно 22% в рік.

Ринок хмарних обчислень
Приріст ринку хмарних обчислень

Переважна більшість компаній які використовують хмарні технології не володіють серверною інфраструктурою. Причина проста – це не дешево, набагато дешевше орендувати потужності. Ключовими продавцями хмарних технологій є Amazon Web Services, Google Cloud і Microsoft Azure. Вони покривають понад 60% ринку. Більшість даних інтернету живуть у централізованих мережах за вказівкою лише трьох власників. Ситуацію має змінити розвиток блокчейну який напрямлений на децентралізацію.

Криптопроєкти хмарних технологій мають декілька переваг перед центалізованими продавцями:

  • Набагато дешевше;
  • Дані зберігаються і обробляються у децентралізованій мережі;
  • Відсутня залежність від одного власника;
  • Безпека.

Основні криптопроєкти хмарних обчислень

Є декілька ключових криптопроєктів які просувають хмарні обчислення:

  • Akash Network (AKT)
  • Ankr (Ankr)
  • CUDOS (CUDOS)
  • Internet Computer (ICP)

Із 100% впевненістю можемо сказати, що є ще криптопроєкти які займаються хмарними технологіями, але об’єм статті не дозволяє їх всіх охопити.

Akash Network (AKT)

Akash — це платформа з відкритим вихідним кодом із розподіленим одноранговим хмарним ринком, який з’єднує користувачів, які шукають хмарних послуг, із постачальниками інфраструктури з надлишковими обчислювальними ресурсами (в більшості випадків 1/3 серверної потужності залишається не використаною). Його платформа використовується для розміщення та керування розгортаннями та містить служби керування хмарою, які використовують Kubernetes для виконання робочих навантажень.

Akash Network надає споживачам альтернативу централізованим хмарним провайдерам у своєму Akash Deployment Marketplace , що дозволяє користувачам встановлювати ціну, яку вони готові заплатити за розгортання свого програмного забезпечення, тоді як провайдери з додатковою обчислювальною потужністю пропонують розміщення додатків користувача. Цей ринок недовикористаних обчислювальних ресурсів функціонує дуже подібно до Airbnb, дозволяючи провайдерам здавати в оренду невикористану ємність.

Мережа Akash створила свій блокчейн на основі Cosmos SDK, використовуючи движок Tendermint Byzantine-Fault Tolerant (BFT) для свого алгоритму консенсусу Delegated Proof-of-Stake (DPoS). Щоб спростити сім чи вісім модних слів, використаних у попередньому реченні, у своїй основі Akash використовує механізм Tendermint як рівень безпеки та мережевий рівень свого блокчейну. І він використовує Cosmos SDK для налаштування різних аспектів свого блокчейну, від управління до стекінгу.

Ринок Akash функціонує за моделлю зворотного аукціону, надаючи користувачам можливість називати ціну та описувати ресурси, які їм потрібні для розгорнутих контейнерів. Коли хмарний постачальник, який може варіюватися від фізичної особи до центру обробки даних, недостатньо використовує обчислювальні ресурси, він орендує ці ресурси, виставляючи ставки на розгортання хостів, так само, як хости Airbnb можуть здавати в оренду свій додатковий простір. Розгортання контейнерів на Akash коштує приблизно в 10 разів менше, ніж у будь-якого з трьох великих постачальників хмарних послуг (Amazon Web Services, Google Cloud і Microsoft Azure).

Усі записи запитів, заявок, оренди та розрахункових платежів зберігаються в мережі за допомогою токена Akash (AKT).

Цільові ринки Akash, від Web3 до штучного інтелекту та машинного навчання (AI/ML), продовжують розвиватися паралельно.

Характеристики AKT

 

Показник

Значення

Примітка

Ринкова капіталізація

30 529 609$

104 178 889$ при повній емісії

Рейтинг Coinmarketcap

484

 

Циркулююча пропозиція

113 млн.

388 млн.

Дата запуску

20.10.2020

 

Торгівля

KuCoin, Huobi Global, Gate.io, Crypto.com Exchange

 

Негативні аспекти:

  • на сьогоднішній день вартість AKT (0,2553$) впала нижче мінімальної вартості (0,3537$) після запуску мережі
  • у новинних стрічках дописи про AKT майже відсутні
  • пройшло вже майже 2 роки від запуску мережі, а на coinmarketcap так і не з’явилося детального опису

Ankr (Ankr)

Ankr – це технологія, яка використовує спільні ресурси для надання простих і доступних рішень хостингу вузлів блокчейну. Заснована у листопаді 2017 року та за час свого існування створила маркетплейс контейнерних хмарних сервісів за рахунок використання спільних ресурсів.

Це, у свою чергу, дає розробникам та корпоративним клієнтам можливість легко розгортати вузли блокчейну за набагато нижчою вартістю порівняно з провайдерами хмарних сервісів публічного користування.

Таким чином, розміщення вузлів блокчейну на Ankr усуває будь-які проблеми централізації та проблему єдиної точки відмови.

Крім того, загальнодоступні блокчейни можуть взаємодіяти з спільнотами та надавати додаткові послуги своїм мережам. Ankr прагне створити інфраструктурну платформу та маркетплейс для розгортання стека Web3, щоб дозволити постачальникам ресурсів, а також кінцевим користувачам підключатися до технологій блокчейн та додатків DeFi.

Проект виглядає набагато сильніше і перспективніше у порівнянні з AKT.  Орієнтовно 7,2 млрд. запитів API щодня, 39000 розробників, що користуються послугами проєкту, партнерство с Binance, Polygon, Optimism, Solana…

Із особливостей можна виділити те, що Ankr створена для надання нового блокчейн сервісу, який використовує обчислювальні потужності пристроїв і центрів обробки даних, що простоюють.

Ця платформа забезпечує економіку спільного використання, де будь-який клієнт може отримати доступ до ресурсів за доступнішою ціною, а також надає підприємствам можливість монетизувати свої вільні обчислювальні потужності, які не використовуються в конкретний момент.

Характеристики ANKR

Показник

Значення

Примітка

Ринкова капіталізація

222 768 999$

272 904 257$ при повній емісії

Рейтинг Coinmarketcap

121

 

Циркулююча пропозиція

8,16 млрд.

10 млрд.

Дата початку торгів

08.03.2019

 

Торгівля

KuCoin, Huobi Global, Binance, BingX, Bybit, MEXC, Coinbase…

 

CUDOS (CUDOS)

CUDOS

CUDOS – це децентралізована мережа хмарних обчислень, яка взаємодіє з кількома екосистемами блокчейнів, щоб забезпечити надійну мережу перевірки рівня 1, побудовану на протоколі Tendermint – сумісність з Wasm для розгортання смарт-контрактів на CUDOS з використанням мов наступного покоління, наприклад, Golang, Rust, Java тощо. Перехресна або горизонтальна сумісність завдяки інтеграції мережі Inter Blockchain Communication (IBC) дозволяє смарт-контрактам Cudos Network взаємодіяти з кількома мережами.

Які переваги CUDOS: у 10 разів нижчі витрати на транзакції та газ порівняно з мережами PoW, масштабована мережа для сприяння складнішим операціям смарт-контрактів, вища продуктивність із будь-яким показником від 200 до 500 пікових TPS, доступ до глобально розподіленої мережі 3 рівня, безпечної хмари і обчислювальних ресурсів. Завдяки базовій платформі Cudo, що працює в більш ніж 145 країнах, у корпоративних і периферійних середовищах і використовується понад 250 000 користувачів, CUDOS забезпечує децентралізований обчислювальний рівень, що поєднує ресурси в мережі та поза мережею.

Цілі: транзакційні платежі, управління мережею та операціями, механізм ставок для отримання блокчейну та хмарних робочих навантажень.

Партнери та спонсори: AMD, Ultra, Algorand, Outlier Ventures (OV), Moonwhale, Moonrock, Brilliance Ventures, GBV, Spincrypto, Double Peak, Coinvision і BMW Capital.

Спостерігається значна схожість CUDOS з криптопроектом Akash, оскільки він використовує візантійський відмовостійкий механізм Bonded Proof of Stake, представлений у Cosmos SDK, відомому як Tendermint Core. Але в цілому проєкт виглядає краще за Akash незважаючи на нижчу позицію в рейтингу Coinmarketcap та постійне зниження вартості токена CUDOS з початку запуску торгів. Він часто фігурує в новинних стрічках, нещодавно відбувся запуск основної мережі, постійно оновлюється, помітно, що проєкт розвивається і над ним ведеться активна робота.

Характеристики CUDOS

Показник

Значення

Примітка

Ринкова капіталізація

28 019 139$

98 542 077$ при повній емісії

Рейтинг Coinmarketcap

521

 

Циркулююча пропозиція

2,84 млрд.

10 млрд.

Дата початку торгів

14.01.2021

 

Торгівля

KuCoin, Gate.io, Huobi Global, Hoo, CoinEx

 

Internet Computer (ICP)

ICP

В порівнянні з попередніми проєктами які ми розглянули, це гігант. Достатньо тільки подивитися на список інвесторів ICP, стає зрозумілим, що ми маємо справу далеко не з рядовим проєктом (Andreessen Horowitz, Aspect Ventures, Electric Capital, CoinFund, Fenbushi Capital, LedgerPrime, Multicoin Capital, SNZ, Scalar Capital, ZeroEx, Intl., a16z Crypto та Polychain Capital). В той же час його основною цілью не є хмарні обчислення. Він створив систему, в якій незалежні оператори вузлів платять центрам обробки даних за розміщення їхніх вузлів, а хмарні провайдери отримують компенсацію за надання обчислювальної потужності, яка сприяє роботі в мережі. Поєднавши обчислювальні ресурси, що надаються незалежно керованими центрами обробки даних по всьому світу, з операторами вузлів, Internet Computer спробував створити справді децентралізований протокол, що працює в децентралізованій мережі.

Про цей проєкт можна писати окрему статтю, але це буде відхиленням від теми. Наразі можемо тільки констатувати, що він не ставить за мету завоювання ринку хмарних обчислень, тому його не можна вважати прямим конкурентом трьох проєктів розглянутих вище.

Підсумки

Наш рейтинг виглядає так:

  1. ANKR
  2. CUDOS
  3. AKASH

Ми виключили з рейтингу ICP оскільки це проєкт який охоплює дуже багато напрямків окрім хмарних обчислень. Він має хороші перспективи, чого тільки вартують розумні контракти на біткоїн, далі запланована повна інтеграція Ethereum, безмежна маштабованість… Але буде не правильно його порівнювати з токенами які займаються виключно хмарними обчисленнями.

ANKR безперечний лідер як по використанню так і по часу роботи. В тім є один факт який необхідно врахувати – замість того, щоб дозволяти користувачам запускати будь-яку програму в запропонованій хмарній службі, він спрямований на надання доступу до інфраструктури Web3 через RPC (віддалені виклики процедур), які використовуються для виконання запитів серверних процесів. ANKR обслуговує понад 50 блокчейнів POS і це є основною його діяльністю.

Щодо CUDOS та AKASH то вони спрямовані на більш роздрібного споживача і мають відносно невеликі маштаби. Стати частиною цих проєктів не так вже й складно, до прикладу для запуску вузлів перевірки AKASH (AKT) мінімальні системні вимоги – 4-ядерний процесор, 16 ГБ оперативної пам’яті, 256 ГБ SSD і ОС Linux Ubuntu. Звичайно, кращі характеристики означатимуть кращу продуктивність. По CUDOS трохи складніше оскільки необхідно зробити ставку 2000 000 CUDOS (~20 тис. долларів по теперішньому курсу), апаратні блоки затверджує сама компанія і невідомо якими мають бути їх параметри.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар