Прогноз по золоту. Рецесія попереду?!

Вартість золота знижується вже 4 місяць поспіль. Від історичних максимумів встановлених 8 березня 2022 року ціна впала на ~17%. Якоїсь закономірності між зміною вартості золота і посиленням політики ФРС, не виявлено (див. малюнок нижче).

Залежність ціни на золото від ставки ФРС
Залежність ціни на золото від відсоткової ставки ФРС

Золото рухається незалежно від політики Федеральної Резервної Системи або ця залежність непряма, що більш ймовірно. В тім є інша закономірність – у циклі «закінчення росту», в якому ми зараз знаходимося, або «спаду», золото дорожчає. Росту ціни золота наразі не має це може означати, що світова економіка ще не повністю перейшла в цикл «закінчення росту».

В тім дуже скоро все може змінитися! На цьому тижні ми очікуємо на публікацію рішення ФРС по основній процентній ставці (27.07.2022) та дані по ВВП в США (28.07.2022). Прогнозують підняття ставки на 0,75% (2,5%) та ріст ВВП +0,4% (за другий квартал). Якщо зі ставкою все більш-менш зрозуміло, то по ВВП нас може чекати неприємний сюрприз. В першому кварталі цього року констатували зниження ВВП на 1,6%, якщо ситуація повториться у другому кварталі – це рецесія. Проте не все так просто! Офіційно про настання і закінчення рецесії оголошує NBER (Національне бюро економічних досліджень). І ця оцінка складається не лишень з ВВП. Туди входять 6 ключових індикаторів:

  1. Real personal income less transfers (реальний особистий дохід за вирахуванням переводів). В травні цього року зафіксовано зниження цього показника на 3,3% р/р;
  2. Nonfarm payrolls (несільськогосподарський фонд оплати праці). Показав приріст на 370 тис в червні місяці;
  3. Real personal consumption expenditures (реальні особисті витрати на споживання). Сповільнилися в травні до 2,1% р/р;
  4. Real manufacturing and trade sales (реальне виробництво та торгівля). Зниження в травні – мінус 2,3% р/р;
  5. Household employment (побутова зайнятість). Зниження в травні – мінус 315 тис;
  6. Index of industrial production (індекс промислового виробництва). Сповільнився в червні до 4,2% р/р.

Таким чином половина індикаторів вже говорить про рецесію, друга половина на шляху до неї!

На цьому тижні Джанет Єлен, міністр фінансів США, сказала, що буде здивована якщо Національне бюро економічних досліджень оголосить рецесію на основі двох негативних кварталів ВВП, оскільки ринок праці дуже сильний. Подібні заяви ми чули два тижні назад, напередодні публікації даних по інфляції, тоді політики заявляли, що якщо інфляція буде вище очікувань, не треба хвилюватися, бо зниження вартості бензину вже розпочалося. Тож з великою ймовірністю можемо очікувати на повторне зниження ВВП оскільки висока інфляція вже з’їла реальний приріст роздрібних продажів та доходів.
Висновок – ми на порозі рецесії! Для золота це найкращий час!

Технічна ситуація

На тому тижні вартість золота впала нижче 1700$ за тройську унцію. Це дуже важлива область оскільки в минулому році золото двічі змінювало тренд на висхідний після падіння до цієї цінової відмітки (див. малюнок нижче).

Місячний графік зміни вартості золота
Місячний графік зміни вартості золота

Якщо бути прискіпливим то міцна цінова підтримка знаходиться на ~1680$ за тройську унцію. Минулого тижня гравці відштовхнулися від цього рівня і сформували бичачий паттерн – просвіт в хмарах (тижневий графік, згідно графічного аналізу японських свічок, С. Нісон).

Золото - тижневий графік зміни вартості
Тижневий графік зміни ціни на золото

На денному графіку також був зафіксований бичачий паттерн – бичаче поглинання.

Денний графік зміни ціни на золото

Отже маємо технічне підтвердження перспектив зростання ціни на золото та настання рецесії. В цілому можна очікувати на досягнення золотом нового історичного цінового максимуму. Згідно наших розрахунків це може бути 2300$ за тройську унцію.

Цей прогноз втрачає силу при зниженні вартості золота нижче 1675$ і буде переглянутий!

ПМ: у випадку настання рецесії дно ринку ще попереду. Це стосується як фондового ринку так і ринку криптовалюти. По криптовалюті вартує очікувати зниження вартості на ~85% від історичних максимумів (~11 000$ за біткоїн), наразі максимальна глибина досягала 74,5%. По фондовому ринку історично склалося так, що він знижувався в середньому на 29% на ведмежому ринку, що не супроводжувався рецесією. Якщо ж падіння супроводжувалось рецесією, то глибина падіння в середньому сягала 42%. З 4 січня цього року, коли був зафіксований історичний максимум S&P 500, по сьогоднішній день, максимальне просідання фондового ринку досягало 24,5%. Тобто ще є куди падати! Також вартує відмітити, що можлива рецесія супроводжується політикою посилення ФРС, що може призвести до непередбачуваних наслідків і ще більшого падіння ринків! 

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Залишити коментар