Стратегії покупки активів в інвестиційний портфель

Створюючи інвестиційний портфель кожен інвестор проходить типовий шлях:

  1. Вибір активів які будуть в інвестиційному портфелі
  2. Частка кожного з активів
  3. Покупка активів
  4. Фіксація прибутків/збитків

В цій статті ми зупинимось на третьому пункті – стратегії покупки активів. Він має значний вплив на кінцевий результат інвестицій оскільки від ціни за якою ви придбали акції, облігації, криптовалюти, фьючерси, ETF буде безпосередньо залежати розмір вашого прибутку.

Стратегії покупки активів

Період покупки активів

Не завжди є зміст купувати певні активи в портфель оскільки їхня вартість може бути завищеною. Найпростіше визначити коли і що купувати з’ясувавши в якій фазі економічного циклу перебуває світова економіка.

Розрізняють чотири фази економічного циклу:

  1. Пожвавлення
  2. Піднесення
  3. Криза
  4. Депресія

Кожна з цих фаз характеризується ростом ціни на одні активи і зниженням на інші. В залежності від фази ми і визначаємо, що і коли купувати.

Як визначити фазу економічного циклу і як змінюється вартість активів в залежності від неї? Відповіді на ці питання ми даємо по всіх напрямках навчання окрім опціонів

Стратегії покупки активів.Фази економічного циклу
Фази економічного циклу

Покупка активів

Після того як ми дочекалися сприятливого періоду для покупки певного виду активів розпочинаємо заповнювати портфель. Найбільш простий, але з великою імовірністю найменш вигідний – «купити на всю котлету» (вираз із мережі інтернет). До прикладу, згідно ваших розрахунків у портфелі повинно бути акцій компанії Х на 1000$. Відкриваємо торговий термінал і купляємо на 1000$ акції компанії Х. Все, справу зроблено! Чи отримаєте ви хорошу ціну? Навряд чи!

Інший варіант – це використання різних видів технічного аналізу (графічний аналіз японських свічок, хвильова теорія Елліота, паттерни західного технічного аналізу, Фібоначчі…). Цей варіант імовірно покращить ваш результат за умови якщо ви добре володієте одним із інструментів і маєте досвід його використання на практиці.

Проте, є пара простих і ефективних стратегій покупки активів які дозволяють здійснити покупки в інвестиційний портфель і при цьому отримати «хорошу ціну». Вони не потребують особливих навичок і знань. Нижче ми розглянемо їх.

Стратегія усереднення DCA

DCA – dollar-cost averaging, усереднення доларових витрат

Стратегія простого усереднення (стратегія DCA)  – це стратегія згідно якої інвестор ділить заплановану суму інвестицій на рівні частини і купує інвестиційний актив через одинакові проміжки час (тиждень, місяць, квартал).

Припустимо, що у вашому портфелі мають бути акції компанії Ford (F) на суму 1000$. Рішення про їх покупку ви прийняли в квітні цього року і розділили покупки на 5 рівних частин (кожен місяць 1-го числа здійснюєте покупку на 200$). Що ми отримаємо:

Дата

Вартість, $

Кількість акцій

Залишок коштів, $

01.04.2022

17,01

11

12,89

02.05.2022

14,02

15*

3,72

01.06.2022

13,88

14

5,68

01.07.2022

11,10

18

0,2

01.08.2022

14,66

14*

9,42

Середня ціна/сума

14,13

72

 

*за рахунок залишків з попередньої покупки, куплено додатково одну акцію

Середня ціна у таблиці – це просте середнє арифметичне. У нашому випадку краще використовувати середньозважене значення оскільки по різній ціні куплено різну кількість акцій.

Середньозважена ціна куплених акцій – 13,84$. В період з квітня по серпень 2022 року вартість акцій компанії Ford змінювалася в діапазоні від 10,61 до 17,01$, тобто ми фактично отримали середню ціну за цей період (13,81$). Для інвестицій ми використали 987,35$ капіталу.

Стратегія DCA
Ford - покупка акцій по стратегії DCA на протязі 5 місяців

Стратегія DCA – переваги:

  • Отримання «хорошої ціни» покупки активу, яка в більшості випадків буде кращою за одноразову угоду.
  • Якщо у інвестора відсутня вся сума для покупки інвестиційного активу, цей метод дозволяє накопичувати її.

Стратегія DCA – недоліки:

  • На зростаючому ринку велика імовірність отримання гіршої ціни за акцію в порівнянні з одноразовою угодою
  • Велика кількість угод може збільшити комісійне навантаження (комісія за поповнення депозиту, комісія при покупці акцій)

Стратегія усереднення DVA

DVA – dollar value averaging, усереднення об’ємів інвестицій

Дану стратегію розробив професор Гарвардського університету Майкл Е. Едлесон. Вона описана в книзі «Усереднення вартості: безпечна та проста стратегія для вищих інвестиційних прибутків» (Value Averaging: The Safe and Easy Strategy for Higher Investment Returns).

Все геніальне – просте. Саме так можна охарактеризувати цю стратегію.

ЇЇ суть полягає в тому, що ви купуєте більше активів якщо ціна на них знижується і зменшуєте об’єм покупок якщо ціна зростає. Розглянемо простий приклад, щоб ви зрозуміли механізм – як це працює? Ви запланували кожен місяць купляти криптовалюту ADA на 100$. На початок інвестування ціна ADA становила 1$ за токен і ми придбали 100 токенів. На слідуючий місяць вартість ADA знизилася до 80 центів за токен, вартість вашого портфелю зменшилася до 80 доларів. Згідно стратегії DVA тепер нам необхідно купити токенів вже на 120$ (150 токенів). На третій місяць вартість ADA зросла до 1,1$, наш портфель зріс до 275$ і ми повинні здійснити покупку всього на 25$. Так продовжуємо до тих пір поки не буде виконано план по покупці інвестиційних активів. Можуть бути навіть місяці коли актив зросте настільки, що не буде необхідності здійснювати покупки.

Для закріплення матеріалу застосуємо її на реальному графіку і проаналізуємо результати. Використаємо ті самі вхідні дані, що і при простому усередненні – з квітня по серпень 2022 року, щомісячно 1-го числа купуємо акції компанії Ford на суму 200$, але вже з врахуванням зміни ціни акції. Результати наведено в таблиці:

Дата

Вартість, $

Кількість куплених акцій

Залишок коштів, $

01.04.2022

17,01

11

12,89

02.05.2022

14,02

18*

6,31

01.06.2022

13,88

14

9,47

01.07.2022

11,10

29

10,27

01.08.2022

14,66

0

10,27

Середня ціна/сума

14,13

72

 

*за рахунок залишків з попередньої покупки, куплено додатково одну акцію

Середньозважена ціна куплених акцій – 13,27$.

Як бачите в останньому місяці нам навіть не довелося інвестувати. Для інвестицій ми використали 945,42$ капіталу за рахунок того, що зменшилася ціна покупки акцій.

Стратегія DVA – переваги:

  • Суттєве зменшення ціни покупки активів;
  • Збільшення потенціального доходу;
  • Виключення покупки активів по завищеним цінам внаслідок стрімкого зростання.

Стартегія DVA – недоліки:

  • Внаслідок стрімкого падіння ціни на актив може виникнути ситуація, що у інвестора не вистачить ліквідності. Особливо це стосується тих інвесторів які інвестують використовуючи щомісячні заощадження, розмір яких коливається у наперед визначених межах. Цього можна уникнути, якщо тримати певну суму на такий випадок або ж свідомо обрати менший об’єм інвестицій і мати запас міцності. Також на цей випадок можна використати дохід з інших активів (облігації, REIT фонди).
стратегія DVA

Висновки

У нашому прикладі ціна акцій компанії Ford змінювалася в горизонтальному діапазоні (флет). Якщо застосувати ці стратегії на висхідному або низхідному тренді, то все рівно кращі результати покаже DVA. Проте DVA може привести до збільшення капіталовкладень якщо ми її застосуємо на ведмежому ринку.

Статегії покупки активів це важливий етап покупки активів в процесі створення інвестиційного портфелю. Цей етап безпосередньо впливає на кінцевий результат інвестицій, оскільки ціна покупки активів визначає розмір прибутку чи збитків.

Для досягнення успішних результатів під час покупки активів інвесторам пропонуються різні стратегії. Одна з них – стратегія усереднення DCA (усереднення доларових витрат) – дозволяє інвесторам отримати “хорошу ціну” покупки активу шляхом розподілу інвестиційної суми на рівні частини і купівлі активів через рівні проміжки часу. Ця стратегія дозволяє уникнути купівлі за завищеними цінами і зменшує ризик при вкладенні коштів.

Інша стратегія, стратегія усереднення DVA (усереднення об’ємів інвестицій), розроблена професором Гарвардського університету Майклом Е. Едлесоном, полягає в купівлі більше активів при зниженні їх ціни і зменшенні об’єму покупок при зростанні ціни. Ця стратегія дозволяє інвесторам отримати значне зниження ціни покупки активів і підвищити потенційний дохід.

Обидві стратегії мають свої переваги і недоліки, проте правильно вибрана і використана стратегія може допомогти інвесторам досягти успішних результатів у створенні свого інвестиційного портфелю.

Якщо по матеріалу у вас залишилися запитання, ви завжди можете скористатися безкоштовною консультацією

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Цей запис має один коментар

  1. Богдан

    Чудова стаття. Про метод DVA почув вперше саме від Вас. Буду користуватись!

Залишити коментар