Чи варта уваги криптовалюта Flow? Прогноз

Нещодавно ми спостерігали за раллі ефіріума на тлі очікуваного оновлення блокчейна. Хайп спровокований переходом Ethereum на proof-of-stake оснований на тому, що швидкість транзакцій має зрости, енергоспоживання мережі зменшиться на 99%, безпека покращиться а комісії знизяться. В тім очікування щодо швидкості (має безпосередній вплив на розмір комісії) завищені оскільки після злиття вона зросте всього на 10%, при поточних 15 транзакціях в секунду, приріст до 16-17 транзакцій в секунду не буде мати суттєвого впливу. 10 тисяч транзакцій в секунду можна очікувати в кінці 2023 року, коли буде проведено оновлення «Surge» (не має гарантій, що воно буде проведено вчасно)

Напротивагу ефіріуму є інші блокчейни які мають набагато кращі показники вже зараз і одним з них є Flow.

Flow

В чому унікальність Flow

Flow – це блокчейн першого рівня який працює по принципу конвеєра. Більш складні задачі виконують потужні вузли, менші за складністю задачі – слабкі вузли. Під слабкими вузлами можуть бути звичайні стільникові комп’ютери. Всього блокчейн Flow розрізняє 4 види вузлів:

  1. вузли збору;
  2. вузли консенсусу;
  3. вузли виконання;
  4. вузли верифікації.

Для вузла консенсусу підійде домашній комп’ютер, а от для вузла виконання необхідний потужний сервер. Завдяки розподілу задач за складністю досягається висока швидкість та масштабованість блокчейну. В порівнянні з Ethereum, Flow швидший у десять разів (станом на сьогодні), а при повністю оптимізованій архітектурі його швидкість зможе досягати 100 000 TPS. Щодо масштабованості, то завдяки тому, що кожен вузол Flow виконує різну роль це дозволяє піти на правильні компроміси обходячи трилему масштабованості*. Flow максимізує безпеку та децентралізацію вузлів консенсусу, частини системи, найбільш уразливої до візантійських атак. Звичайно, це обмежує їх масштабованість, але насправді це не проблема, тому він не вимагає від вузлів консенсусу робити щось дороге з точки зору обчислень.

* Блокчейн має три основні характеристики: децентралізація, безпека, продуктивність. Трилема масштабованості говорить, що він може мати лишень дві із них.

З іншого боку, він покращує масштабованість для вузлів виконання, щоб значно збільшити пропускну здатність обчислень. Це ставить під загрозу безпеку та децентралізацію цих вузлів, але ця вразливість усувається децентралізованими вузлами перевірки.

Для кожного типу вузла трилема справедлива, як і очікувалося, але загальним ефектом є система, де слабкі сторони однієї частини системи більш ніж компенсуються сильними сторонами інших частин. В цьому і полягає унікальність Flow!

Шардинг про який зараз багато говорять і який планується до впровадження на Ethereum фактично перекладає найскладнішу частину масштабування блокчейну на розробників додатків, а не вирішує її на рівні протоколу.

Стати вузлом Flow

На перший погляд може виглядати, що стати частиною цього блокчейну не складно, проте окрім обладнання необхідно купити та заморозити значну кількість однойменного токену Flow – від 135 000 (для вузла верифікації) до 1 250 000 (для вузла виконання). По сьогоднішньому курсу це від 270 000$ до 2 500 000$. Засновники проєкту пояснюють це тим, що їм необхідно бути впевненими у платоспроможності претендента і в тому, що він зможе придбати необхідне обладннання для виконання поставлених задач. Але всі ми розуміємо, що в цьому питанні засновники лукавлять оскільки для придбання хорошого домашньго ПК вистачить і двох тисяч доларів. Скоріш за все питання стоїть так: “Хочеш стати частиною нашого проєкту? Зроби капіталовкладення!”.

Подібно до того як компанії продають свої акції для залучення капіталу так і криптопроєкти залучають кошти продаючи токени.

Застосування Flow

Здебільшого Flow використовують для створення блокчейн ігр, NFT, програм та цифрових ресурсів. Він є прямим конкурентом Ethereum і має значні переваги перед ним (на даний момент) в плані швидкості, масштабованості, вартості транзакцій та зручності використання. Смарт-контракти Flow написані простою та безпечною мовою програмування Cadence, їх можна оновлювати та запускати на Flow Emulator.

Здобутки Flow

Криптопроєкт займає 31 рядок у рейтингу coinmarketcap з капіталізацією 1 млрд 860 млн. доларів. 

Ключовими партнерами Flow є:

  • Warner Music
  • Ubisoft
  • NBA
  • UFC
  • Animoca Brands
  • Sumo Digital 
  • nWay
  • Circle
  • Binance

Знамениті інвестори в Flow:

  • Andreessen Horowitz
  • Union Square Ventures
  • Venrock
  • Google Ventures
  • Samsung

Нещодавно генеральний директор Meta, Марк Цукерберг оголосив, що Instagram (більше 2 млрд. користувачів) розширив підтримку NFT ще на 100 країн Африки, Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Близького Сходу та Америки. В результаті більше користувачів можуть публікувати в Instagram цифрові предмети колекціонування (NFT), викарбувані в блокчейні Flow. Ця новина призвела до зростання вартості однойменного токену на 77%. 

Токен Flow та його перспективи з точки зору технічного аналізу

Після новини про розповсюдження NFT на базі Flow в instagram хайп призвів до суттєвого зростання вартості токена, але на сьогоднішній день всі ці здобутки втрачено. Негативне ставлення до ризикових активів, до яких відноситься криптовалюта, на фоні жорсткої політики ФРС призвело до зростання тиску на цей тип активів. 

Капіталізація ринку криптовалют
Капіталізація ринку криптовалют

На місячному графіку Flow формується ведмежий паттерн – падаюча зірка (згідно графічного аналізу японських свічок) або шпилька (згідно західного технічного аналізу). Достовірність цього паттерну дуже висока тому вирогідність подальшого зниження вартості Flow залишається високою.

Flow - місячний графік японських свічок
Flow - місячний графік японських свічок

Якщо на денному графіку провести лінію висхідного тренду, то ціна Flow все ще знаходиться вище неї, подаючи надії, що нових історичних мінімумів не буде.

Flow - денний графік японських свічок

Висновки та прогноз

До 13 вересня 2022 року ринок криптовалют буде торгуватися в нейтрально-негативному настрої в очікуванні цифр по інфляції в США. Якщо статистика покаже, що інфляція продовжує знижуватися (особливо базова), то настрій може змінитися на позитивний, а до тих пір є всі шанси зафіксувати нові цьогорічні мінімуми по багатьом криптовалютам і Flow не є виключенням. Наразі ринкові гравці вже усвідомлюють, що ставки ймовірно залишаться високими доволі довгий період і компаніям (криптопроєктам) потрібен час для адаптації під нові умови. Як наслідок нас може очікувати тривалий період зміни вартості криптопроєктів в горизонтальному діапазоні (флет).

Якщо говорити безпосередньо про Flow, то його чекає велике майбутнє завдяки слідуючим факторам:

  1. Потужна команда засновників. Раніше ними створено CryptoKitties, Dapper Wallet, NBA Top Shot.
  2. Розповсюдження та популяризація NFT на базі Flow завдяки соціальним мережам. 
  3. Ігри спортивного жанру займають 11% світового ігрового ринку. Партнерство з NBA та UFC дозволить проєкту зайняти своє провідне місце в цій ніші. При цьому можливості блокчейну Flow дозволяють створити ігри які ні чим не будуть відрізнятися від тих які ми вже звикли бачити. Гравець буде не взмозі відрізнити – це звичайна гра чи на блокчейні!
  4. Велика кількість популярних додатків завдяки простій та безпечній мові програмування.
  5. Низька інфляція яка з часом буде наближатися до нуля.

Щодо цінових відміток яких може досягти токен Flow, то зараз важко судити оскільки історичних даних замало для складання достовірного прогнозу. За умов бичачих настроїв на ринку попередні історичні максимуми (39$) можуть бути легко досягнуті (21Х) оскільки фундаментального підгрунтя для такого росту більш ніж достатньо.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар