М’які дані по інфляції не змінюють курсу ФРС

Двоє чиновників Федеральної резервної системи відповіли на пом’якшення даних про інфляцію, заявивши, що це не змінить шлях регулятора до ще більш високих процентних ставок цього та наступного року.

Президент ФРС Міннеаполіса Ніл Кашкарі (Neel Kashkari), який до пандемії був найбільш скромним політиком центрального банку, заявив у середу, що він хоче встановити базову процентну ставку ФРС на рівні 3,9% до кінця цього року та 4,4% до кінця 2023 року.

«Я не бачив нічого, що б це змінило», — сказав Кашкарі, відповідаючи на запитання про звіт департаменту праці, опублікований раніше, який показав, що споживчі ціни в липні зросли на 8,5% порівняно з роком раніше. Надруковане видання було трохи меншим, ніж зростання на 9,1% у попередньому місяці, що ознаменувало найвищий рівень інфляції за чотири десятиліття.

Ніл Кашкарі

Його колега з Чикаго Чарльз Еванс (Charles Evans) привітав цю новину на окремому заході в середу, але додав, що інфляція залишається «неприйнятно високою». Він сказав, що очікує, що «ми будемо підвищувати ставки до кінця цього року та в наступному році, щоб гарантувати, що інфляція повернеться до нашої мети в 2%».

Наступного року Кашкарі буде голосувати у Федеральному комітеті з відкритих ринків центрального банку, який встановлює ставки, а Еванс збирається вийти на пенсію на початку наступного року.

Прогнози

Показники інфляції, які були нижчими за оцінки аналітиків, спонукали інвесторів зменшити ставки на те, що офіційні особи ФРС приймуть рішення про ще одне підвищення ставки на три чверті відсоткового пункту на наступному засіданні 20-21 вересня.

Кашкарі, посилаючись на ринкове ціноутворення ФРС, сказав, що нереалістично зробити висновок про те, що ФРС почне знижувати ставки на початку наступного року, коли інфляція, швидше за все, буде значно перевищувати ціль у 2%. 

«Я вважаю, що набагато більш вірогідним сценарієм є те, що ми підвищимо ставки до певного моменту, а потім сидітимемо там, доки не переконаємося, що інфляція вже скоро знизиться до 2%», сказав він. 

Еванс сказав, що він очікує, що цільовий діапазон базової ставки центрального банку (зараз 2,25%–2,5%) зросте до 3,25%–3,5% до кінця року та до 3,75%–4% до кінця 2023 року.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар