Ринки після рішення ФРС

Очікувано, на засіданні 1 лютого 2023 року федеральна резервна система підняла ключову відсоткову ставку на 0,25%, тепер вона знаходиться в діапазоні 4,5-4,75%. Ринки прогнозують, що стеля буде досягнута на рівні п’яти відсотків, тобто 22 березня 2023 року регулятор ще раз підвищить ставку на 0,25% і на цьому все – перехід до політики пом’якшення! Ці очікування ми можемо побачити на графіках:

  • S&P 500 зріс на 1,4% після публікації;
  • DJI додав 1,1%;
  • Nasdaq +3,3%;
  • QQQ +1,5%;
  • Золото +1,1%
  • Bitcoin +2,6%

Ринок зрадів, що Пауелл на прес-конференції не сказав нічого нового, проте складається враження, що інвестори просто ігнорують деякі речі на які він звернув увагу. Ось добірка цитат з його виступу:

  • ФРС віддана поверненню інфляції до цільового значення в 2% для забезпечення цінової стабільності (зараз CPI 6,5%);
  • Скорочення обсягів активів у казначейських цінних паперах триватиме (QT);
  • Ефект стримуючої політики показав позитивну динаміку в цінах на товари, але не у сфері послуг (через високий рівень заробітної плати), тому ще рано говорити про паузу у підвищенні ставок;
  • Перегляд необхідного рівня ставки відбуватиметься в міру надходження нових макро даних і на наступному засіданні 22 березня 2023 року ФРС поділиться новим планом дій;
  • ФРС не хоче перестаратися в посиленні монетарної політики, але якщо все ж таки таке трапиться у неї є інструменти для того щоб все виправити;
  • Незважаючи на посилення грошово-кредитної політики ринок праці залишається незбалансованим через високу кількість відкритих вакансій, що супроводжує інфляцію;
  • ФРС вірить, що рівень інфляції в 2% вдасться досягти без рецесії та економіка продовжить своє зростання;
  • Ключовими факторами для ухвалення рішення про подальше підвищення ставки буде ринок праці та цінова стабільність;
  • COVID-19 більше не перебуває на порядку денному як фактор, що загрожує фінансовій стабільності.

Як бачимо з цитат не все так оптимістично, як сприймає ринок в той же час Пауелл не висловив невдоволення з приводу росту цін на фінансових ринках. Ринок радіє, що регулятор бачить дефляційні процеси і ймовірно скоро перестане посилювати ГКП.

Ми входимо в доволі цікавий період, коли між засіданнями регулятора буде дві публікації про стан ринку праці та дві публікації про рівень інфляції. У FOMC буде достатньо часу щоб оцінити результати своїх заходів щодо приборкання CPI.

Свіжі дані з ринку праці США ми побачимо в п’ятницю 3 лютого і судячи з прогнозів він залишиться сильним.

Це один з ключових показників від якого буде залежати майбутня грошово-кредитна політика, ринок праці має охолонути, перш ФРС змінить курс.

14 лютого буде публікація рівня споживчої інфляції в Сполучених Штатах і аналітики очікують її зниження з 6,5 до 6,3% р/р.

Чи реальні такі прогнози покаже час, оскільки внаслідок падіння долара вартість багатьох товарів та послуг відновила висхідну тенденцію.

10 березня знову ми побачимо цифри з ринку праці та 14-го щодо рівня інфляції. Рішення стосовно ставки буде опубліковано 22 березня 2023 року.

 

Прогноз

Весь прогноз відображено на графіку нижче і він побудований на критичному значенні відмітки 440 по SPY. Він передбачає два сценарії розвитку подій: бичачий та ведмежий. Бичачий сценарій передбачає зростання котирувань індекса до відмітки 510 та закінчення ведмежого ринку як такого. Ведмежий  – падіння котирувань SPY до рівня 300.

SPY
Графік US500. Джерело: Tradingview

Розвиток подій

Підходить до кінця сезон корпоративної звітності, сьогодні (02.02.2023) відзвітують Apple, Google, Amazon. Підсумовуючи його можна сказати, що компанії відзвітували гірше за очікування, але змогли збільшити чистий прибуток за рахунок оптимізації витрат. Компанії добре справляються з викликами і інвесторам це подобається. На цьому тлі SPY повинен досягти відмітки 440 до публікації рівня інфляції в США (14 лютого 2023 року, відмічено на графіку вище). Тоді все і вирішиться! Якщо інфляція буде вище прогнозів, настрої різко погіршаться, що призведе до падіння індексів, а повтортна публікація в березні доб’є тих хто ще вірив у приборкання цього показника. ФРС поставить жирну крапку у цій всій історії і відправить ринки нижче мінімумів минулого року своїм рішенням підняти ставку і жорсткою риторикою щодо подальших планів посилення. Ризикові активи типу Bitcoin не залишаться осторонь.

Бичачий сценарій передбачає поступове зниження інфляції, охолодження ринку праці і як наслідок ріст SPY вище 440 та досягнення нових історичних максимумів. При такому розвитку подій не виключено, що в березні ФРС заявить про закінчення політики стримування. Для криптовалюти це буде означати закінчення криптозими.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар