Дохідність казначейських облігацій різко зросла, оскільки звіт про зайнятість збільшує вирогідність на більші підвищення ФРС

Дохідність казначейських облігацій підскочила після того як в останньому звіті про зайнятість у США було зазначено, що інфляційний тиск ще не зник. Ситуація, що склалася додає аргументів для більшого підвищення процентної ставки центральним банком.

Короткострокові відсоткові ставки в США підскочили після того, як щомісячний звіт про робочі місця був сильнішим, ніж очікувалося. Свопи тепер вказують на те, що підвищення ставки на 75 базисних пунктів Федеральною резервною системою тепер розглядається як більш вірогідний варіант, ніж підняття на 50 базисних пунктів на вересневому засідання.

«Ці дані не вказують на те, що ФРС найближчим часом зупиниться, і оскільки ФРС продовжує підвищувати ставки, це потягне за собою всю криву», — сказав Правін Корапаті (Praveen Korapaty), керівник стратегії процентних ставок США в Goldman Sachs Group Inc.

Ставка за своп-контрактами, прив’язаними до дати вересневого засідання ФРС, зросла на 10 базисних пунктів до 3%, приблизно на 67 базисних пунктів вище поточної ефективної ставки ФРС у 2,33%. Це означає, що підвищення принаймні на 50 базисних пунктів виглядає переконливо, а ймовірність того, що воно може становити три чверті відсоткового пункту (75), приблизно два з трьох.

В 2023 році ринок продовжує прогнозувати зниження ставки, значною мірою викликане очікуванням, що можливе уповільнення зростання економіки може вимагати більш спрощеної політики, але не всі впевнені, що центральний банк це зробить.

«Дуже важко стверджувати, що ФРС буде агресивно знижати ставку, якщо немає достатньо глибокої рецесії», — сказав Корапаті

Ставка за своп-контрактами
Ставка за своп-контрактами

У контрактах на початок 2023 року також спостерігається різке зростання ставок, і тепер кінцева ставка ФРС для цього циклу становить понад 3,6%.

Дохідність короткострокових казначейських облігацій різко зросла, поглибивши інверсію кривої, причому дворічна ставка піднялася на 20 базисних пунктів до майже 3,25%. Перевищення 2-річної ставки казначейства над 10-річною, досягла 44 базисних пунктів.

За даними Міністерства праці в п’ятницю, кількість робочих місць у несільськогосподарському секторі зросла на 528 000, минулого місяця (за червень) після перегляду констатували зростання на 398 000. Рівень безробіття впав до 3,5%, відповідаючи мінімуму за п’ять десятиліть. Зростання заробітної плати прискорилося, а рівень зайнятості робочої сили зменшився. Середні оцінки в опитуванні Bloomberg серед економістів передбачали збільшення робочих місць на 250 000 і збереження рівня безробіття на рівні 3,6%.

Дані про робочі місця ставлять «на стіл» можливість підвищення на 75 базисних пунктів у вересні, хоча дані про інфляцію споживчих цін, які будуть опубліковані наступного тижня, дадуть зрозуміти, чи це ймовірно, чи ФРС буде дотримуватися підвищення на 50, сказали економісти Jefferies Томас Сімонс (Thomas Simons) і Анета Марковська (Aneta Markowska).

Долар також зріс разом зі ставками казначейства, оскільки ф’ючерси на акції США різко впали. Індекс долара Bloomberg підскочив аж на 0,8%, при цьому американська валюта зросла порівняно з усіма основними валютами розвиненого ринку.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар