Пауелл сигналізує про нові підвищення ФРС, але цього разу замовчує деталі

Голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл (Jerome Powell) заявив, що Федеральна резервна система продовжуватиме максимально жорстку монетарну політику, щоб приборкати стрімку інфляцію, водночас надаючи офіційним особам більше гнучкості щодо майбутніх кроків на тлі ознак розширення економічного спаду.

Політики знову підвищили базову процентну ставку в США на 75 базисних пунктів у середу до діапазону від 2,25% до 2,5% і заявили, що вони очікують, що «поточне підвищення» буде доцільним.

Дуже багато залежить від того, як працює економіка, сказав глава центрального банку. Він відмовився від конкретних вказівок щодо розміру майбутніх підвищень, які він давав раніше.

«Хоча ще одне надзвичайно велике підняття може бути доречним на нашій наступній зустрічі, це рішення залежатиме від показників економіки», — сказав Пауелл. «Ринок праці надзвичайно жорсткий, а інфляція занадто висока».

Зміна квартального ВВП в США
Зміна квартального ВВП в США

ВВП США у другому кварталі зростатиме повільними темпами після зниження в попередньому кварталі.

Незважаючи на повідомлення про те, що темпи підвищення ставок у певний момент сповільняться, і що політика не буде заздалегідь визначеною, ринки влаштували потужне ралі з фондовим індексом S&P 500, який підвищився на 2,6%. Акції в Азії також зросли.

Але Пауелл не говорив про перехід до зниження ставок або навіть паузу, за словами спостерігачів існує розрив між тим, що сказав центральний банкір, і тим, як відреагували ринки.

«Ми почули багато негативних сигналів, у тому числі відмову навіть думати про те, що ми перебуваємо в рецесії зі значним зростанням ринку праці, і багато посилань на те, що відновлення цінової стабільності є пріоритетом, ніж обхід рецесії», — сказав Джонатан Міллар (Jonathan Millar), економіст Barclays Plc. «Схоже, Пауелл не виключає підвищення на 100 або 75 базисних пунктів у вересні — це залежить від даних».

Центробанки намагаються приборкати найвищу інфляцію за 40 років. Незважаючи на останні зміни в бік підходу до політики в режимі реального часу, Пауелл намагається донести, що ФРС продовжуватиме підвищувати ставку, доки ціни продовжуватимуть рости надто швидко для комфорту.

Інфляція в США

Однак ця стратегія створює ризики надмірного підняття ставки. Дані відстають від того, що відбувається зараз, тоді як підвищення ставок може через місяці відобразитися в економіці .

«Шанси рецесії становлять 50 на 50», — сказав Лу Крендалл (Lou Crandall), головний економіст Wrightson ICAP LLC. «Інструменти ФРС – це потужні інструменти. Вони не є точними інструментами».

Ринки відсоткових ставок оцінюють більш ощадний цикл зростання, ніж власні червневі прогнози ФРС, які, прямо сказав Пауелл, є найкращим поточним орієнтиром щодо того, куди, на думку чиновників, йде політика.

Інвестори роблять ставку на те, що цього року ставки досягнуть максимуму близько 3,3%, перш ніж ФРС почне помірне скорочення в 2023 році. У червні офіційні особи прогнозували ставки на рівні 3,4% на кінець року та 3,8% у грудні 2023 року.

«Посилаючись на червневий підсумок економічних прогнозів, він не підтверджує ринкові ціни», — сказала головний економіст Bloomberg США Анна Вонг (Anna Wong). «ФРС ще не наблизилася до оголошення перемоги над інфляцією».

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар