Пауелл сигналізує, що рецесія може бути ціною за нищівну інфляцію

Представники Федеральної резервної системи дали найчіткіший сигнал, що вони готові терпіти рецесію як необхідний компроміс для відновлення контролю над інфляцією.

Політики, яких критикують за те, що вони занадто пізно усвідомили масштаби проблеми інфляції в США, агресивно рухаються, щоб наздогнати згаяне. Вони підвищили процентні ставки на 75 базисних пунктів у середу втретє поспіль і прогнозують підвищення ще на 1,25 процентного пункту до кінця року.

Це виявилося більш жахливим, ніж очікували економісти. Крім того, офіційні особи знизили прогнози зростання, підвищили прогноз щодо безробіття, а голова ФРС Джером Пауелл неодноразово наголосив про болісне уповільнення, яке необхідне для стримування цінового тиску, який досягає найвищого рівня з 1980-х років.

«Визнання Пауеллом, що протягом певного періоду буде спостерігатися нижче зростання, слід трактувати як центральний банк, який говорить про рецесію», — сказала Сіма Шах (Seema Shah) з Principal Global Investors. «Звідси часи стануть важчими».

ФРС бачить ризик рецесії
ФРС бачить ризик рецесії

Щоб було зрозуміло, офіційні особи ФРС явно не прогнозують рецесії. Але риторика Пауелла про підвищення ставок, яке, ймовірно, завдасть болю працівникам і підприємствам, стала різкішою за останні місяці. У середу на своїй прес-конференції після зустрічі Пауелл сказав, що м’яка посадка з лише невеликим зростанням безробіття буде «дуже складною».

«Ніхто не знає, чи призведе цей процес до рецесії, або, якщо так, то наскільки значною буде ця рецесія», — сказав Пауелл журналістам після того, як офіційні особи підняли цільовий діапазон базової ставки до 3%-3,25%. «Шанси м’якої посадки, ймовірно, зменшаться до тієї міри, що політика повинна бути більш обмежувальною або обмежувальною довше. Тим не менш, ми прагнемо знизити інфляцію до 2%».

Ця твереза ​​оцінка різко відрізняється від шестимісячної давнини, коли офіційні особи ФРС вперше почали підвищувати ставки майже з нуля і вказували на міцність економіки як на позитив — те, що захистить людей від наслідків охолодження економіки.

Офіційні особи зараз прямо визнають через свої більш песимістичні прогнози щодо безробіття, що попит потрібно буде скоротити на всіх рівнях економіки, оскільки інфляція виявилася стійкою та широко поширеною.

Середній прогноз серед 19 чиновників ФРС полягає в тому, що наступного року рівень безробіття досягне 4,4% і залишиться на цьому рівні до 2024 року з поточного рівня 3,7%. Але навіть цей новий рівень може бути надто низьким. Майже всі учасники сказали, що ризики для їхніх нових прогнозів були зважені в бік підвищення. Вони прогнозували, що процентні ставки сягнуть 4,4% цього року та 4,6% у 2023 році, а потім зменшаться до 3,9% у 2024 році.

Новий точковий прогноз ФРС
Новий точковий прогноз ФРС

«Ми завжди розуміли, що відновлення цінової стабільності при досягненні відносно помірного зростання безробіття та м’якої посадки буде дуже складним», — сказав Пауелл у середу. «Ми повинні подолати інфляцію. Хотілося б, щоб був безболісний спосіб зробити це. Його немає».

Побоювання чиновників ФРС щодо їх здатності знизити інфляцію також помітні в інших прогнозах. Навіть попри новий шлях підвищення ставок, чиновники все ще не бачать, що інфляція знизиться до цільового рівня в 2% до 2025 року.

Якщо вони приватно підозрюють, що це означає зростання ризику рецесії, вони не говорять про це вголос.

«Я думаю, вони розуміють, що він зростає, хоча це все ще не є їхньою метою», — сказала Лора Роснер-Ворбертон (Laura Rosner-Warburton), старший економіст із США дослідницької фірми MacroPolicy Perspectives LLC у Нью-Йорку. «М’яка посадка чи ні — це поза їхнім контролем і залежить від таких факторів, як покращення поставок, на які вони не можуть покладатися чи чекати».

Пауелл кілька разів казав журналістам, що для значного зниження попиту може знадобитися більш м’який ринок праці. Але він також вказав на вищі норми заощаджень і більше грошей на державному рівні, що вказує на те, що економіка все ще досить сильна, «хороша річ», яка, за його словами, зробить її більш стійкою до значного спаду.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар