Криптовалюти ШІ, Гонконг, прогноз ринку криптовалют (вебінар)

Нещодавно провели з Академією Мінфін вебінар присвячений криптовалютам штучного інтелекту, Гонконгу, який прагне стати новим криптоцентром та прогнозам ринку в цілому. 45 хвилин потужного крипто контенту до вашої уваги!

Ключові моменти сценарію вебінару

Про що йде мова у вебінарі:

  1. Гонконг як потенційно новий центр криптовалютної галузі. Як до таких прагнень особливої адміністративної одиниці ставиться Китай.
  2. Криптовалюти штучного інтелекту. Хайп який не стихає.
  3. Визначні події крипторинку що відбулися в березні і чого очікувати в квітні?
  4. Прогнози.

Гонконг рухається до легалізації криптотрейдингу для роздрібних інвесторів

Що таке Гонконг?

Гонконг (кит., сянган, «порт пахощів») — особливий адміністративний район Китайської Народної Республіки, колишня британська колонія на південному сході Китаю в Південнокитайському морі. Гонконг має одну з найчистіших капіталістичних економічних систем у світі. Економіка Гонконгу ґрунтується на вільному ринку, низькому оподаткуванні і невтручанні держави у економіку. Це важливий центр міжнародних фінансів і торгівлі, а рівень концентрації штаб-квартир є найвищим в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. За показниками валового внутрішнього продукту на душу населення і валового міського продукту Гонконг — найбагатше місто в КНР. Розрахований за паритетом купівельної спроможності ВВП на душу населення Гонконгу перевищує показники навіть чотирьох провідних країн світу — Великої Британії, Франції, Німеччини та Японії.

Гонконг

Куди рухається Гонконг?

Гонконг розробив генеральний план стати головним азіатським крипто-центром, який пропонує легалізовану роздрібну торгівлю та біржові фонди цифрових активів, що є частиною ширшого поштовху до відновлення авторитету міста як фінансового центру.

Згідно з заявою уряду, консультації щодо того, як роздрібному сегменту «може бути надано відповідний рівень доступу» до токенів вже розпочалися. Місто запросило глобальні криптобіржі вивчити можливості, додавши, що робота над новим режимом ліцензування віртуальних активів активізується.

Комісія з цінних паперів і ф’ючерсів вперше детально розробила критерії авторизації крипто ETF, які спочатку моглиб інвестувати лише у ф’ючерси на біткоїн та ефір, які торгуються на біржах CME Group Inc. Дозволені ф’ючерсні портфелі можуть з часом розширюватися, заявив регулятор.

Менеджери активів і банки можуть подати заявку на розгортання таких ETF вже, сказала журналістам заступник генерального директора SFC Джулія Леунг, додавши, що продукти будуть доступні для роздрібних покупців.

Роки політичних потрясінь і стримування Covid спровокували відтік талантів із Гонконгу, підриваючи претензії міста бути фінансовим центром Азії. Зараз чиновники намагаються відновити частину цієї шкоди, повертаючи бізнес назад, хоча залишається відкритим питання, наскільки вони досягнуть у цьому успіху.

В окремому стратегічному документі Гонконг заявив, що «буде обережним щодо ризиків для роздрібних інвесторів», посилить освіту та забезпечить наявність відповідних регуляторних механізмів.

Раніше Bloomberg News повідомляв, що запланована програма обов’язкового ліцензування криптоплатформ, яка має вступити в силу в березні цього року, ймовірно, дозволить роздрібну торгівлю. Ліцензування відтермінували на червень. Поточна криптосистема обмежує доступ клієнтам з портфелями менше 8 мільйонів гонконгських доларів (1 мільйон доларів).

Гонконг планує легалізувати роздрібну криптовалютну торгівлю, щоб стати хабом.

Учасники ринку вітають напрямок, у якому рухається Гонконг.

Послідовна основа для регулювання криптовалют є важливою та ключовою для зростання інституційного та роздрібного впровадження цифрових активів у великих масштабах.

Гонконг також заявив, що готовий переглянути «права власності на токенізовані активи та законність смарт-контрактів».

Сингапур та Китай

Регулятори в усьому світі працюють над тим, як наглядати за нестабільним сектором цифрових активів, який втратив 2 трильйони доларів за минулий рік. Потрясіння може призвести до зміни порядку ринків криптовалюти в Азії.

Сінгапур є прямим конкурентом Гонконгу, але наразі він посилює обмеження роздрібних транзакцій після гучних крипто банкрутств.

Сингапур

Вже більше року пройшло з того часу як Китай оголосив криптосектор значною мірою незаконним.

 «Нам потрібно знайти способи допомогти Китаю робити те, до чого сам Китай ще не готовий і не здатний», — сказав Чарльз Лі, голова правління Micro Connect і колишній виконавчий директор Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. , в ефірі Bloomberg Television. . «І тому це дуже важливий психологічний крок».

Раніше Гонконг був базою для великих бірж, таких як Binance та FTX. Їх привабила репутація laissez faire (принцип невтручання) і тісні зв’язки з Китаєм. Проте після введення різних обмежень, провідні гравці покинули місто.

Потенціал ETF Гонконгу

Присутній довгостроковий потенціал для менеджерів активів. Наразі працює обмежена програма, яка дозволяє китайським інвесторам купувати деякі ETF у Гонконгу, але одного дня вона буде розширена, щоб охопити всю криптовалюту. За оцінками Bloomberg Intelligence, до кінця року загальні кошти під управлінням ETF Гонконгу можуть перевищити 50 мільярдів доларів.

Очікується, що регулятори дозволять спотові біткойн ETF вже у другому кварталі. Компанія Samsung Asset Management , яка запустила Samsung Bitcoin Futures Active ETF у Гонконзі в січні, зазначила , що може розглянути можливість створення спотового фонду, якщо місто дасть зелене світло.

Перешкоди

Велика проблема для амбіцій Гонконгу полягає в тому, що індустрія віртуальних активів залишається в глибокому спаді після того, як бульбашка цін на токени луснула минулого року та привела до втечі інвесторів. Біржі Coinbase Global Inc., Crypto.com і Huobi входять до групи компаній, які цього місяця скоротили понад 1600 робочих місць у сфері криптовалют.

Іншим ризиком є ​​припущення про те, що Пекін поступово контролюватиме фінансовий центр. Китай продовжує забороняти більшу частину криптовалютної діяльності через занепокоєння щодо безрозсудних спекуляцій і величезної кількості енергії, споживаної комп’ютерами, які майнять токени та захищають блокчейн-мережі.

Обсяг транзакцій із цифровими токенами в Гонконзі зріс менш ніж на 10% за 12 місяців, що є найменшим показником у Східній Азії за винятком спаду в Китаї, згідно з даними Chainalysis Inc.. На цьому тлі багато компаній перебувають у холдинговій моделі, оскільки вони очікують відновлення та остаточної версії оновлених правил цифрових активів Гонконгу.

Амбіції криптоцентру Гонконгу отримали тиху підтримку Пекіна

У жовтні Гонконг розгорнув червону доріжку для крипто-бізнесу, щоб допомогти відродити фінансовий центр, що перебуває у важкій ситуації. Зараз з’являються ознаки того, що Пекін надає приховану підтримку, що спонукає фірми материкового Китаю повернутися.

Представники офісу зв’язку Китаю та інші офіційні особи були частими гостями на гонконгських криптозустрічах протягом останніх місяців, обмінюючись візитними картками та деталями, повідомили люди. Зустрічі були дружніми, чиновники перевіряли розвиток подій, вимагали звітів і в деяких випадках робили додаткові дзвінки, кажуть люди. Офіс зв’язку, вищий материковий орган КНР, що базується в Гонконзі.

Місцеві криптооператори кажуть, що їхня присутність усуває будь-які сумніви щодо ставлення Пекіна до зусиль Гонконгу стати криптоцентром. Стримана підтримка свідчить про те, що чиновники прагнуть використовувати місто laissez-faire (політики невтручання) як полігон для випробування цифрових активів, оскільки вони суворо контролюють будь-яку подібну діяльність на материку.

Материкові та закордонні фірми беруть приклад, намагаючись зареєструвати свій бізнес і плануючи повернутися на територію Китаю через 15 місяців після того, як Пекін наклав заборону на цю галузь і змусив багатьох відкрити відділення за кордоном.

«До тих пір, поки ніхто не порушує кінцеві цілі, щоб не загрожувати фінансовій стабільності в Китаї, Гонконг може вільно досліджувати свої власні пошуки в рамках «Одна країна, дві системи».

Нещодавно Гонконг окреслив подальше відкриття доступу до криптовалюти, опублікувавши план, який дозволить роздрібним інвесторам торгувати цифровими токенами, такими як біткойн та ефір. Індивідуальним інвесторам буде дозволено торгувати і іншими монетами на біржах, ліцензованих Комісією з цінних паперів і ф’ючерсів , забезпечуючи такі гарантії, як перевірка знань, профілі ризику та розумні обмеження допустимої експозиції, йдеться в консультаційному документі регулятора.

Криптовалюти ШІ

Криптовалюти, що зосереджені на штучному інтелекті, різко зросли у січні і продовжили своє зростання у лютому. Але якщо ми уважно проаналізуємо графіки цих активів то помітимо, що зростання розпочалося ще у листопаді 2022 року, напередодні запуску чат-боту OpenAI, відомого під назвою ChatGPT. У вас на екрані денний графік криптовалюти FET, яка тісно пов’язана зі штучним інтелектом.

Графік зміни вартості токена FET. Джерело: Tradingview

Інші криптовалюти ШІ, які також показали значний приріст у 2023 році:

  • The Graph (GRT)
  • SingularityNET (AGIX) 
  • Oasis Network (ROSE)
  • Ocean Protocol (OCEAN)
  • Injective (INJ)
  • Render Token (RNDR)
  • Numeraire (NMR)

Ймовірно певна частина інвесторів, що слідкує за розвитком ШІ, почала купувати активи опираючись на анонс OpenAI і купувала криптовалюти штучного інтелекту ще до запуску чат-боту. Проте навряд чи хтось із них міг припустити яке продовження буде мати ця подія

ChatGPT став інтернет-феноменом і викликав сплеск навколо майбутнього потенціалу.

Ринок штучного інтелекту

Чи буде ця хвиля ШІ довготривалою, побачимо в майбутньому, проте вже зараз можемо констатувати гвалт навколо теми на протязі трьох місяців. Великі технологічні компанії розпочали перегони у боротьбі із залучення штучного інтелекту:

  • Компанія Microsoft планує інвестувати в стартап OpenAl до 10 млрд доларів, це не враховуючи вже інвестованого 1 млрд доларів. Нещодавно технологічний гігант презентував новий пошуковик Bing побудований на більш швидкій версії ChatGPT. Далі компанія планує інтегрувати ШІ в Word, PowerPoint й Outlook.
  • Google, усвідомлюючи небезпеку втрати ринку, презентував свій новий чат-бот під назвою Bard. Він уже запущений але доступний тільки для користувачів з США та Великобританії. Але гадаю якщо використати VPN та генератор тимчасового номера телефону, то доступ можна отримати і в Україні. В такий спосіб використовували ChatGPT, коли він був недоступний для нашої країни.
  • Веббраузер Opera норвежської компанії Opera Software вже скоро надасть доступ до функцій ChatGPT.
  • Китайський гігант електронної комерції JD.com випустить промислову версію ChatGPT.

Гроші ллються рікою. Обсяг світового ринку штучного інтелекту станом на кінець 2022 року майже $120 млрд.

Очікується, що він досягне значень вище півтора трильйона доларів до 2030 року, показуючи щорічне зростання в розмірі 38,1%, згідно з даними Precedence Research. Безперечно із цього приросту частина коштів потрапить до криптопроєктів.

Зростання ринку штучного інтелекту
Джерело: Precedence Research

Аналіз та прогноз токенів ШІ

Аналіз проведено по криптовалюті The Graph (GRT) – найбільша за капіталізацією криптовалюта ШІ

З точки зору технічного аналізу  на місячному графіку GRT певна загроза щодо висхідного тренду, присутня. Велика верхня тінь лютневої свічки, та свіча у вигляді високої хвилі у березні. Ймовірно хайп ШІ, вщухає.

Місячний графік зміни вартості GRT
Місячний графік зміни вартості GRT. Джерело: Tradingview

На тижневому графіку є надія на відновлення висхідного тренду після появи молота два тижні тому. Якщо ця підтримка вистоїть, то маємо шанси на ріст до 30 центів за токен.

Тижневий графік GRT
Тижневий графік зміни вартості GRT. Джерело: Tradingview

Отже в цілому вартує очікувати подальше зростання токенів ШІ!

Фундаментальний аналіз токенів ШІ

На фондовому ринку ми легко можемо обчислити справедливу вартість акцій компанії. Є багато методів як це зробити, є сервіси які дозволяють дізнатися її в один клік. Потім цю вартість ми можемо використовувати як орієнтир для інвестицій.  А щож на ринку криптовалют? Можна дізнатися справедливу вартість токену? Оперуючи тими даними які нам доступні зараз це не можливо! Ми навіть запитували у чат chatGPT чи можливо визначити справедливу вартість токену? Його відповідь ви можете бачити на екрані

Чи можливо визначити справедливу вартість токену ChatGPT

Він хоч і не відповів ні, проте жодної конкретики не надав. Звідси можемо зробити висновок, що це не можливо. Поки що!

Далі ми вирішили спростити задачу: «Чи можливо хоча би спрогнозувати у якої криптовалюти більший потенціал зростання?». Трохи попрацювавши з цифрами із загальнодоступних джерел мені вдалося отримати доволі не погані результати.

У нас є капіталізація криптопроєктів і є добовий об’єм торгів. По капіталізації ми можемо судити наскільки проєкту довіряють інвестори, а по торговому об’єму ступінь використання токену. В той же час значна капіталізація має зворотній ефект – чим вона більша тим повільніше буде зростати проєкт, оскільки потрібно буде більш значні інвестиції для суттєвого зростання. Який її оптимальний розмір нам ще доведеться з’ясувати!

Взявши за основу цю інформацію ми розділили капіталізацію на добовий об’єм торгів і отримали певний показник, назвавши його показник використання токену. Можливо вже хтось таке робив і можливо він має іншу назву. Проте наші спроби знайти щось подібне в інтернеті не дали результату. Хоча тут підійде назва показник повного циклу, оскільки розділивши капіталізацію на добовий об’єм торгів ми порахуємо за скільки днів буде проторгована капіталізація проєкту. Потім ми співставили цей показник із розміром зростання криптотокенів і отримали доволі цікавий результат:

  • чим менший цей показник, тим більший ріст криптовалюти. Малі значення цього показника говорять про те, що токен дуже активно торгується і використовується.

Ми застосували його на першій десятці токенів ШІ відсортованих по капіталізації, результат у вас на екрані: (розмір зростання відміряно з листопада 2022 року)

Показник повного циклу токена

Якщо відсортувати цю таблицю не по показнику використання, а по розміру зростання, то ми побачимо зовсім не суттєві зміни

Показник використання токену

Черговість порушили всього три проєкти. На токені ALI скоріш за все спрацював хайп, оскільки він позиціонує себе як протокол штучного інтелекту. Він дає змогу створювати, взаємодіяти та керувати ресурсами ШІ. Завдяки набору постійних і децентралізованих смарт-контрактів протокол забезпечує дотримання правил, встановлених власниками токенів ALI. Він дає змогу створювати ШІ dApps та активи, сумісні між собою, і забезпечує безпечне та надійне середовище, у якому можна торгувати токенізованими активами ШІ.

Oasis Network та Numeraire скоріш за все погіршилися в очах інвесторів, оскільки влітку, коли був попередній цикл зростання токенів ШІ вони показували значно кращі результати.

The Graph навпаки, показав ріст кращий ніж його показник використання. Інвесторам він подобається і вони охоче інвестують у цей протокол.

По замовчуванню більшість сервісів таких як Coinmarketcap сортують криптопроєкти за капіталізацією. Якщо ми шукаємо найбільш безпечні проєкти, то це правильно. Велика капіталізація – велика довіра. Але якщо ми в пошуках того проєкту який буде швидко зростати, то краще сортувати за добовим торговим об’ємом. Зробивши таке сортування легко можемо визначати показник використання ділячи капіталізацію на добовий торговий об’єм. Велика точність тут не потрібна, можна забирати кратність і ділити цілі числа без застосування калькулятора. До прикладу по протоколу Optimism капіталізація 771 768 689, добовий торговий об’єм 217 796 251. Ділимо 771 на 217, або 7 на 2, отримуємо 3,5 – дуже хороший показник використання. Загалом показник використання до 10 говорить про великий потенціал зростання.

Бігло переглянувши таблицю Coinmarketcap без фільтрів по секторам ми знайшли декілька проектів котрі мають дуже хороший показник використання: CFX (2.5), STX (6), FTM (7)

Потенційно привабливі токени
Джерело: Coinmarketcap

Під час такого відбору криптопроєктів звертайте увагу на капіталізацію, маленька капіталізація – велики ризики втратити все, хоча якщо торговий об’єм високий відносно капіталізації вирогідність значного зростання на високому рівні.

Важливі події на ринку крипти в березні

1 березня – відновлення виведення коштів у Bitzlato до 50% депозиту у BTC.

13 березня – запуск івент-контрактів на ф’ючерси на біткоїн на товарній біржі Чикаго.

14 березня – запуск віртуальної машини Filecoin.

17 березня – аірдроп токена Flare (FLR).

19-20 березня – конференція Crypto Expo Europe у Бухаресті, Румунія.

27 березня – запуск бета-версії основної мережі рішення для масштабування zkEVM у Polygon.

27 березня – міграція Helium на блокчейн Solana.

28-31 березня – Metaverse Fashion Week у метавсесвіті Decentraland.

Важливі події на ринку крипти в квітні

Активація оновлення Shanghai у мережі Ethereum. Ключова подія.

Гонконг набирає обертів. Відразу декілька проектів проведуть різного роду зустрічі в цьому місті.

14 квітня Запуск EVM на EOS.

17 квітня Peercoin (PPC) проведе хардфорк. Відбудеться запуск Peercoin v.0.12 під кодовою назвою Ladybug.

25 квітня Запуск EVM в основній мережі Zilliqa (ZIL).

Прогноз ринку

Прогноз причинно-наслідковий. Почнемо зі змін які відбулися з першою криптовалютою.

Останнім часом багато хто відмічає, що біткоїн втратив прив’язку до основних фондових індексів. Одна справа відмічати, інша справа порахувати. Тож ми порахували кореляцію біткоїн та S&P 500, а заодно і кореляцію першої криптовалюти з золотом. За точку відліку взяли перше листопада минулого року – з листопада на ринках почали відбуватися певні зміни, тож ми припустили, що вартує саме з цієї відмітки зробити розрахунки. Відомо, що в 2022 році кореляція біткоїн з фондовими індексами досягала 0,8, це дуже багато і на той час говорило нам проте, що інструменти рухаються практично синхронно.

Отже, які результати дали розрахунки:

  • кореляція біткоїн з індексом S&P 500 складає 0,36. Низькі показання говорять нам проте, що біткоїн дійсно втратив звязок з фондовими індексами.
  • що стосується золота, то кореляція з цим дорогоцінним металом досягла 0,63. Біткоїн перетворився на цифрове золото і служить зараз захистом, рухається майже синхронно із справжнім золотом.

Оскільки біткоїн перетворився на цифрове золото то це означає, що він і почав рухатися відповідно до золота дорогоцінного металу. Відомо, що золото має обернену кореляцію з доларом США. Коли долар росте – золото дешевшає, коли долар дешевшає – золото дорожчає. Мова йде про індекс долара США.

Зміна вартості золота (свічний графік) та долара США (оранжева лінія). Джерело: Tradingview

Отже спрогнозувавши індекс долара США ми можемо спрогнозувати рух золота та біткоїн.

Відкривши місячний графік індекса долара США ми побачимо бичаче поглинання – хороший паттерн подальшого зростання. Графік у вас на екрані

Індекс долара США місячний графік
Зміна котирувань індекса долара США. Місячний графік. Джерело: Tradingview

Зменшивши часовий проміжок до тижневого ми знову бачимо бичачий паттерн – молот.

Індекс долара США тижневий графік
Зміна котирувань індекса долара США. Тижневий графік. Джерело: Tradingview

На денному графіку зростання також розпочалося з молоту.

Індекс долара США денний графік
Зміна котирувань індекса долара США. Денний графік. Джерело: Tradingview

Є всі підстави вважати, що індекс долара США найближчим часом буде зростати. Як ми раніше відмітили – доллар зростає – золото дешевшає, а завдяки кореляції дешевшає і біткоїн. Тож найближчим часом вартує очікувати зниження котирувань біткоїн.

Найбільш логічним зараз виглядає зростання індекса долара США до відмітки 107. Отже можемо орієнтуватись на неї як на місце коли падіння першої криптовалюти може припинитися і висхідний рух відновиться. По часу це може зайняти місяць або трохи більше.

Але як завжди є деякі але! Жорстка позиція ФРС, зменшення ліквідності та підвищення ключової ставки можуть призвести до ще більш значного зростання індекса долара США. ФРС може створити умови для придушення інфляції і тим самим збільшить попит на долар. Спочатку той може зрости до 110, а в кінцевому варіанті до 113-114. Тоді велика ймовірність, що перша криптовалюта обновить мінімуми зафіксовані минулого року біля 15К. При реалізації такого сценарію  можна очікувати на падіння біткоїн в область 9-11 тисяч за коїн. S&P 500 впаде до 3000, а можливо і трохи нижче.

Зараз доволі часто запитують: «Чи зламав біткоїн низхідний тренд?». Наша відповідь ні, хоча є деякі ознаки які свідчать про зворотнє – до прикладу те що біткоїн закріпився вище середньої ковзної з періодом 200. Ми вважаємо, що він зараз знаходиться проміжному стані – ведмеді втратили ініціативу, але бики ще не настільки сильні, щоб говорити про перемогу. Для нас ключовим підтвердженням зміни тренду є ріст біткоїн до 35К. До того часу поки цього не сталося, ми не виключаємо падіння крипти до нових мінімумів.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар