Дно по біткоїн?

Поточна криптозима триває вже 240 днів і як тільки ведмеді* беруть паузу ми наштовхуємося на велику кількість публікацій із заголовками, що основна криптовалюта досягла дна. І кожен раз потрапляємо в пастку! Як цього уникнути?

В нашій статті, що була присвячена прогнозуванню вартості біткоїн на найближчі 3-4 роки, ми чітко окреслили межі, як довго може тривати криптозима і яким може бути падіння ціни основної криптовалюти. Поточна криптозима не досягла жодної з окреслених меж, тож падіння може бути продовжене.

*Ведмеді – продавці або ж негативно налаштовані гравці стосовно вартості активу

Новини

Перше за допомогою чого можна визначити, що криптозима закінчилася, а біткоїн досяг дна це новинний потік. Якщо ваша новинна стрічка заповнена позитивними новинами – криптозима закінчилася! Чи бачимо ми це зараз? Звичайно ні! Кожен день банкрутства, ліквідації, зниження торгової активності… Тобто по першому із запропонованих індикаторів досягнення дна або зміни тренду маємо негативний сигнал.

Новини

Бізнес умови

Криптопроекти можна прирівняти до технологічних компаній, а якщо точніше то до швидкозростаючих (growth) технологічних компаній. Ці компанії дуже чутливі до бізнес умов. Наразі ці умови дуже складні і продовжують погіршуватися:

  • ФРС як і інші регулятори посилюють політику (піднімають відсоткову ставку). Кредити стають дорожчими, ліквідності не вистачає.
  • Світова економіка сповільнюється.
  • Війна в центрі Європи.
  • Криптозима оголила слабкі місця багатьох криптопроектів які ще не усунуто.

Надалі нас очікує ще як мінімум одне підняття ставки від ФРС (27 липня 2022 р.) на 0,75% (2,5%). Тобто умови продовжують ускладнюватися, а отже передумов для росту біткоїн не має. Мало того сьогодні (08.07.2022) були опубліковані свіжі дані по ринку праці США – він залишається сильним, а це розв’язує руки регулятору в плані подальшого підняття ставок.

Знову маємо негативний сигнал щодо досягнення дна.

Прогноз процентної ставки ФРС

Технічні сигнали

Найпростіший спосіб визначити зміну тренда – це провести трендову лінію нисхідного тренду і відслідковувати її пробиття. Наразі трендова лінія не пробита – тренд не змінився і ймовірно дно не досягнуто (дивись малюнок нижче).

Біткоїн залишається нижче трендової лінії низхідного тренду

Також можна відслідковувати появу паттернів зміни тренду. На місячному графіку зміни вартості біткоїна жодних паттернів не спостерігається, повна перевага ведмедів.

Місячний графік біткоїн
Місячний графік зміни вартості біткоїн

На тижневому графіку можливе формування бичачого паттерна – поглинання, але оскільки тиждень ще не добіг кінця, це лишень перспектива.

Тижневий графік біткоїн

В цілому бачимо, що не має технічних передумов які б підтверджували формування дна.

Час

Кожен раз коли біткоїн досягав дна, за ним слідував період горизонтальної торгівлі (стабілізації – ринок повинен оговтатися від пережитого). В 2015 році (після першої криптозими) цей період флету тривав девять з половиною місяців (торгівля в діапазоні 200-300$). Після другої криптозими цей період тривав три з половиною місяці (торгівля в діапазоні 3400-4100$). Наразі торгівля в діапазоні триває 20-ий день, що дуже мало навіть якщо врахувати скорочення цього періоду від криптозими до криптозими (цей період згідно розрахунків має тривати як мінімум 38 днів при умові скорочення періоду стабілізації такими ж темпами).  

Висновок

Поки, що на ринку не має жодних передумов які б дозволяли нам говорити, що дно по біткоїн досягнуто!

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар