США VS Cаудівська Аравія. Чого чекати від цін на нафту?

Все розпочалося з того, що президент Байден в липні цього року зробив турне по країнах Близького Сходу. Ключовою ціллю цієї поїздки була домовленість про збільшення видобутку чорного золота та природного газу і як наслідок зменшення ціни, що має негативний вплив на інфляцію яка б’є 40-ка річні рекорди.

Байден на Близькому Сході

Основними гравцями на цьому ринку є Саудівська Аравія та ОАЄ. Хоча рішення приймає ОПЕК+, ці дві країни можуть самотужки суттєво вплинути на ринок енергоносіїв.  

Під час візиту до Саудівської Аравії, Байден вперше зустрівся з принцом цієї країни Мохаммедом бін Салману. На початку був позитив і ніби було досягнуто певних домовленостей, проте як показав час це зовсім не так. Тоді міністр закордонних справ Саудівської Аравії сказав, що рішення про видобуток будуть базуватися на поточному стані ринку. В цілому так і сталося, проте ці рішення йдуть у супереч інтересам США. У жовтні ОПЕК+ було прийнято рішення про скорочення видобутку на 2 млн. барелів за добу в листопаді на тлі можливої рецесії викликаної геополітичною ситуацією у світі та підвищенням ставок ФРС. Принц Моххамед не хоче втрачати профіцит бюджету якого він вперше досяг за часів свого правління. Це відбулося на тлі високих цін на нафту і це дозволяє йому направляти мільярди доларів на фондові ринки та активи в усьому світі, а також планувати деякі найамбітніші будівельні проекти. На противагу США обіцяє вивільнити ще 10 млн. барелів нафти зі стратегічного запасу у листопаді. Все для того щоб зменшити вплив ОПЕК+ в першу чергу на нафтові ціни всередині країни та поза її межами. США обіцяє вивільнити ще більше запасів якщо це знадобиться.

Нагадаємо, що процес вивільнення стратегічних запасів нафти США розпочався навесні цього року і передбачав поставку в розмірі 180 млн. барелів. Станом на сьогодні вивільнено 160 млн. барелів. В цілому стратегічні запаси нафти Сполучених Штатів Америки складають 714 млн. барелів. У жовтні 2022 року їх розмір становив 402,1 млн. барелів.

Ринок нафти сьогодні

Вже другий місяць поспіль ми спостерігаємо поступове здорожчання нафти. Воно зумовлено трьома факторами:

  1. Рішення ОПЕК+ скоротити видобуток нафти на 2 млн. барелів на добу в листопаді.
  2. Очікування, що ФРС 2-го листопада буде голубиною і дасть натяки на можливе припинення підняття ставок або ж зменшення стелі вартості запозичень. Це в свою чергу дасть поштовх фондовому ринку який спровокує зростання попиту на нафту.
  3. Загострення ситуації між Іраном та Саудівською Аравією.

Трейдери ходять по гострому лезі оскільки всі показники світової економіки говорять про те, що рецесії майже неможливо оминути і падіння попиту може бути таким, що суттєво перевищить сорочення ОПЕК+!

Яких цін на нафту нам чекати?

Тимчасово перевага буде на боці ОПЕК+ і ймовірно їм вдасться підняти ціну на нафту до 100$ за барель на основі факторів згаданих вище. Проте зовсім скоро ця перевага буде втрачена і «у керма» буде США та хиткі перспективи світової економіки.

Можливо це станеться вже 10-го листопада після публікації даних по інфляції в Сполучених Штатах Америки.

 Тоді нам треба очікувати падіння цін на нафту до відміток 67-70 доларів за барель.

Ці цінові позначки, зі слів високопоставленого чиновника, закладено в план відновлення закупок стратегічних запасів нафти в США.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар