Індекс долара США та перспективи світової економіки

З початку 2022 року індекс долара США зріс приблизно на 10%. Здебільшого це результат дій Федеральної резервної системи (політика посилення) та невизначеності перспектив світової економіки. Інвестори шукають захисту і знаходять його в національній валюті США. Останнім часом акцент трохи змістився, у передчутті рецесії інвестори все більш активно інвестують в золото (XAU, Gold) та казначейські облігації США. Золото подорожчало майже на 100 доларів за унцію (~6%), а популярні ETF які відслідковують казначейські облігації США, такі як TLT і TIP зросли на 11% та 4% відповідно.

Індекс долара США (долар США) має прямий вплив на вартість товарів та послуг. Його подорожчання веде до зниження цін, що наразі є ключовим інструментом ФРС у боротьбі з інфляцією яка досягла рекордних відміток з 80-их років минулого століття. В той же час «дорогий долар» гальмує світову економіку.

Яка зараз ситуація?

В липні індекс долара США стрімко зростав (+500 пунктів), аж до тих пір поки не стало зрозуміло, що найбільша економіка світу впадає в рецесію. Інвестори граючи на випередження вважають, що Федеральна резервна система не зможе й надалі піднімати ставки під тиском гальмування економіки. Прогнози по інфляції також сприятливі, оскільки розрахунки показують, що пік був пройдений в липні. Тож тренд на зниження долара має фундаментальне підгрунтя.

Сторонні подразники або гра з вогнем

Візит Ненсі Пелосі (Nancy Pelosi) на Тайвань може призвести до збройного конфлікту. Китай напередодні зосередив біля острова значну кількість військової техніки та солдатів, а керівництво країни погрожує рішучими діями. Перший крок – введено економічні санкції проти Тайваню. Проте щодо подальших кроків у світової спільноти є сумніви. Наслідки загострення відносин між США та Китаєм ймовірно призведуть до більш довготривалого погіршення торгово-економічних зв’язків, що в свою чергу навряд чи буде корисним для економік обидвох країн та світової економіки в цілому.

Чому тайванське питання настільки важливе:

  • Більше 80% морських шляхів проходять через Тайванську протоку;
  • Тайвань є одним із ключових гравців на ринку чипів.

Вирогідність військового конфлікту в цьому регіоні може призвести до непередбачуваних наслідків. Перша реакція індексу долара – зростання на 1%, але враховуючи намагання адміністрації Байдена врегулювати ситуацію, вплив обіцяє бути короткочасним. В протилежному випадку подальше погіршення дипломатичних відносин між двома країнами може завдати шкоди виробництву та ланцюгам постачання, посилюючи інфляційний тиск.

Зниження індексу долара технічно можливе

На місячному графіку індексу долара США в липні сформувався розворотний паттерн – шпилька (згідно західного технічного аналізу) або падаюча зірка (згідно графічного аналізу японських свічок). Сформувався він біля області (~110,00), яка неодноразово ставала рівнем супротиву або підтримки в минулому (див. малюнок нижче), що додає йому ваги.

Індекс долара США
Місячний графік індексу долара США

Даний розворотний паттерн може стати точкою зміни довготривалого тренду за певних умов. Головна умова – це зміна політики ФРС з посилення до послаблення. Але для цього необхідні певні показники економіки які будуть мати вирішальний вплив при прийнятті рішень.

На цьому тижні слідкуємо за показниками ринку праці США. Прогноз, що кількість нових робочих місць в несільськогосподарському секторі складе 250 000. Нижчі цифри посилять сподівання про перехід регулятора до м’якої політики.

На слідуючому тижні (10.08.2022) очікуємо показники інфляції. Прогнозують зниження індексу споживчих цін з 9,1% до 8,9%, що як мінімум дозволить політикам говорити про зменшення темпів підвищення ставки.

Технічно ріст індексу долара США вище 106,50 ставить під сумнів достовірність розворотного паттерну.

Наслідки

Якщо індекс долара буде знижуватися, на що вказують декілька факторів перерахованих вище, то нас чекає зростання світової економіки. Зростати будуть в першу чергу фондовий та криптовалютний ринок.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар