Якщо криптовалюта досягла дна? Чи є потенціал для зростання?

З огляду на нестабільність криптовалютних ринків, багато людей стурбовані тим, що станеться з їх інвестиціями, якщо криптовалюти продовжать падіння. Однак, як показують минулі досвіди, падіння цін на криптовалюту може бути корисним для тих, хто розуміє, як функціонує цей ринок. Навіть у той час, коли криптовалюти досягають своїх мінімумів, є підстави вважати, що вони можуть мати потенціал для зростання в майбутньому. У цій статті ми розглянемо можливі причини, чому криптовалюти можуть відновити свою ціну після падіння та що робити тим, хто хоче зберегти свої інвестиції на цьому ринку.

Чи досягла криптовалюта дна?

Станом на сьогодні ми маємо вже безліч ознак котрі говорять нам про те, що криптовалюта досягнула дна:

  • Кореляція біткоїн з основними фондовими індексами знизилася до відміток кінця 2021 року. Історично так склалося, що це є позитивною ознакою для цифрових активів.
Кореляція біткоїн з індексом NASDAQ
Зміна котирувань BTC та NASDAQ. Джерело: Tradingview
  • Котирування біткоїн піднялися вище простої ковзної середньої з періодом 200. Її вважають барометром ринку. Якщо котирування нище цієї ковзної – ринок ведмежий, вище – бичачий.
Bitcoin та SMA (200)
Bitcoin піднявся вище SMA (200). Джерело: Tradingview
  • Індикатор страху та жадібності вперше за довгий період вийшов із зони страху до нейтральної зони і навіть досяг зони жадібності.
Індикатор жадібності та страху
Показання індикатора страху та жадібності
  • Довготривале падіння криптовалют не мало негативного впливу на внутрішньомережеву активність. Через мережу першої криптовалюти пройшло більше півмільярда BTC, що в два рази більше ніж у 2021 році. Хоча в доларовому еквіваленті приріст всього на 13%, внаслідок значного падіння вартості.
Внутрішньомережева активність BTC
Внутрішньомережева активність BTC. Джерело: Glassnode
  • Банкопад, що розпочався нещодавно. Здебільшого це негативне явище і несе загрозу для всіх ринків включаючи криптовалютний. Але здається, це не той випадок! Міністерство фінансів США, ФРС та FDIC заявили про запуск програми підтримки банківської системи. Це означає, що на нас чекає збільшення ліквідності яке є позитивним фактором для крипторинку. Згідно припущень JP Morgan Федеральна Резервна Система заллє в економіку біля $2 трильйонів. Тоді виникає дилема: «Як боротися з інфляцією в умовах збільшення ліквідності?».
  • Кільких тих хто зберігає біткоїн довгостроково, продовжує зростати.
Зміна кількості адрес де зберігається біткоїн
Кількість унікальних біткоїн-адрес. Джерело: Glassnode
  • Складність майнінгу зростає незважаючи на відносно низьку вартість активу, що видобувається. Останній раз, коли ціна біткоїна була в подібному діапазоні в 2017 році, хеш-рейт мережі становив одну п’яту поточного рівня. Це означає, що відбулося п’ятикратне збільшення кількості підключених машин для майнінгу біткоїн і підвищення ефективності самих машин, не кажучи вже про великі інвестиції в приміщення та центри обробки даних для розміщення обладнання.
  • Реалізована ринкова капіталізація біткоїна впала на 18,8% від історичних максимумів, що є другим за величиною падінням в історії. Біткоїн перебуває на тій фазі циклу, коли він настільки дешевий, наскільки це можливо. Його поточний ринковий обмінний курс приблизно на 20% нижчий, ніж його середня вартість у ланцюжку, що трапляється лише на локальному дні ринкових циклів.
Реалізована ринкова капіталізація біткоїн. Джерело: Glassnode

Чи є потенціал для зростання криптовалюти?

Якщо ми припускаємо, що дно по криптовалюті досягнуто, оскільки цьому є безліч підтверджень, то в нас виникає необхідність з’ясувати, чи є паливо для росту? Цього палива, на нашу думку, предостатньо:

  1. Найбільша інвестиційна компанія в світі (під управлінням більше $10 трлн) BlackRock разом із Coinbase запустила приватний спотовий біткоїн-фонд. Все це зроблено для того щоб надати можливість клієнтам інвестувати в криптовалюти і відкрити доступ до ведення торгівлі цифровими активами.
  2. Партнерство Mastercard з Immersive, протоколом крипто-платежів, що дозволить власникам гаманців Web3 в Австралії та Новій Зеландії розраховуватися криптовалютою всюди, де приймають Mastercard.
  3. Visa тісно співпрацює з WirexApp (додаток для крипто-платежів) щоб розширити можливість використання крипто-дебетової картки по всьому світу, включаючи клієнтів у США, Азіатсько-Тихоокеанського регіону та Великобританії, а також інших 40 країнах у майбутньому.
  4. Інтеграція Meta з Polygon для підтримки функції невзаємозамінних токенів (NFT) в Instagram.
  5. Партнерство Nike і Starbucks з Polygon. Starbucks уже запустила систему лояльності з використанням NFT. Nike планує за допомогою NFT підтверджувати оригінальність своїх виробів. Продажі NFT компанією вже принесли їй дохід у розмірі $185 мільйонів.
  6. Команія Amazon найближчим часом планує запустити продаж NFT на своєму маркетплейсі. Також вартує відмітити партнерство компанії з криптопроєктом Avalanche.
  7. Співпраця Microsoft з Ankr.
  8. TencentGlobal, MultiversX, Meta та Telefonica працюють над запуском програми активації Metaverse.
  9. Халвінг біткоїн. Хоча до події залишається трохи більше року (~20.04.2024), історично зменшення винагороди майнерів призводить до стрімкого зростання вартості першої криптовалюти і ринку в цілому.

Перечень можна ще продовжити, але вже із того, що вище зазначено стає зрозуміло, що криптовалюта все глибше проникає в наше повсякденне життя, все частіше її включають в інвестиційні портфелі, а активне використання з великою вирогідністю призведе до зростання вартості.

Аналіз поточної ситуації на ринку криптовалюти

Загальний погляд

Ринок криптовалюти не знаходиться у вакуумі, на нього впливають події, що відбуваються на інших ринках і економіках в цілому. Якщо це аксіома, то ми можемо проаналізувати стан світової економіки і зрозуміти як це може вплинути на ринок криптовалюти.

Надзвичайно хорошим і простим індикатором «здоров’я» світової економіки є інверсійна крива дохідності держоблігацій США. Вона показує різницю між дохідністю десятирічних облігацій та дворічних.

Може виникнути запитання: «А до чого тут США?»

Справа в тому, що проблеми Сполучених Штатів дуже швидко розповсюджуються на інші економіки світу. США одна з найбільших економік світу, а долар США є основною резервною та найпоширенішою валютою в світі.

Яскравий приклад нещодавні банкрутства банків у США, а вже сьогодні ми чуємо, що Credit Suisse на межі банкрутства і в цілому в Європі купа банків які можуть зіштовхнутися з подібними проблемами. Вірус розповсюджується максимально швидко завдяки глобалізації та тісним зв’язкам між економіками країн.

Отже, повертаючись до нашої інверсійної кривої, вона надає нам всього два сигнали:

  • коли знаходиться в позитивній зоні. В економіці все добре, очікуються економічне зростання особливо якщо вона має висхідну траекторію.
  • коли знаходиться у від’ємній зоні. Велика вирогідність економічних потрясінь. За останні 70 років кожного разу коли інверсійна крива опускалася у від’ємну область наставала криза або рецесія.

Станом на зараз інверсна крива знаходиться у від’ємній зоні, що віщує нам великі проблеми. Звідси можемо зробити висновок, що подальше зростання криптовалюти під великим знаком питання. Економічний спад без сумнівів буде мати негативний вплив на відносно молодий ринок криптовалюти.

Інверсна крива дохідності облігацій США
Інверсна крива дохідності держоблігацій США. Джерело: Federal Reserve Bank of St. Louis

Фундаментальний погляд

Негативні явища можуть мати позитивний ефект. Нещодавній банкопад у Сполучених Штатах Америки змусив міністерство фінансів, ФРС та FDIC збільшити ліквідність на ринку. По деяким оцінкам для порятунку банківської системи їм доведеться влити на ринок біля 2 трлн. доларів. Це дуже позитивно для ринку криптовалюти. Але ця подія має іншу сторону – вливання грошей на ринок перешкоджає боротьбі з інфляцією! Чому нададуть перевагу регулятори? В певній мірі відповідь на це питання ми отримаємо в середу 22 березня, під час засідання ФРС та прес-конференції.

Технічний погляд

З точки зору технічного аналізу, нам необхідно відносно незначне зростання біткоїн, для того щоб впевнено говорити, що дно пройдено. Зараз перша криптовалюта (аналізуємо фьючерс BTC, що торгується на чиказькій товарній біржі) підійшла до цінового розриву, що утворився в червні місяці 2022 року між ціновими відмітками 28740 та 27365. Закриття цього вікна додасть впевненості покупцям, але для підтвердження їхньої сили просто конче необхідно досягти слідуючого гепу, що знаходиться в межах 35180 – 34455. Якщо бикам вдасться досягти цієї області – ринок криптовалюти пройшов дно і зараз ми спостерігаємо початок нового довготривалого висхідного тренду.

Фьючерс BTC. Джерело: Чиказька товарна біржа

Кінцева оцінка

Поки, що достаменно відповісти на питання: «Чи досягла криптовалюта дна?», не має можливості, але є безліч аргументів які говорять саме про це. Залишилося дочекатися підтвердження у вигляді росту ціни біткоїн до 34-35$ тисяч за коїн. Факторів які можуть сприяти цьому зростанню безліч і деякі з них ми перерахували.

В тім є і темна сторона цієї історії – неспроможність першої криптовалюти подолати відмітку в 30000$ може призвести до відновлення ведмежих настроїв і падіння котирувань в область 9000-11000$ за BTC. Цьому можуть сприяти впершу чергу жорстка політика ФРС та занурення світової економіки у рецесію або кризу.

Якщо говорити узагальнено, то ми знаходимося у проміжному стані, ведмеді втратили ініціативу, але в той же час перевага биків не настільки потужна, щоб можна було говорити про довгострокову зміну тренду.

Спостерігаємо і приймаємо виважені інвестиційні рішення!

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар