Низька ліквідність біткоїн! Небезпека чи перевага?

Біткоїн може вразити інвесторів своїм двозначним зростанням цього року, але ліквідність на криптовалютних ринках залишається низькою.

Один із показників того, наскільки легко можна купити або продати найбільшу криптовалюту, впав до 10-місячного мінімуму, який показує пропозиції та попит в межах 2% від ціни з обох сторін згідно книги маркет-мейкера. Падіння ліквідності відбувається через те, що фірми, які купують і продають криптовалюту, втрачають доступ до платіжних систем у доларах США. 

Глибина ринку біткоїн
Глибина ринку. Джерело: Binance

 

«Ліквідність на американських біржах, зокрема доларах США, найбільше постраждала через побоювання щодо банків», — сказав  Конор Райдер (Conor Ryder), з Kaiko. «Схоже, що основною причиною останнього зростання цін на BTC була неліквідність: коли глибина ринку низька, є менша підтримка не тільки для зниження, але й менший супротив для зростання».

Зниження ліквідності сталося через те, що Silvergate Capital Corp. і Signature Bank, які мали глибокі зв’язки з криптоіндустрією, згорнули свою діяльнысть в останні тижні, а спостерігачі за ринком насторожилися побоюючись додаткових наслідків чи турбулентності. Багато компаній, що займаються цифровими активами, співпрацювали з цими банками, тоді як біржі покладалися на їхні послуги, здебільшого, для платежів у реальному часі.

Торгівельні об’єми в біткоїн знизилися до рівнів які спостерігалися після краху Terraform Labs у червні місяці минулого року. 

Падіння торгівельних об'ємів біткоїн
Зниження торгівельних об'ємів по біткоїн. Джерело: Binance

«Поки в США не з’явиться певна ясність, ми, ймовірно, можемо очікувати більшої волатильності в короткостроковій перспективі, поки не отримаємо ту ін’єкцію ліквідності, якої потребують ринки», — додав Райдер. 

Усе це відбувається тоді, коли ціни на криптовалюту стрімко зростають. Біткоїн цього року зростав приблизно на 75%, тоді як інші монети також додали у вартості. Аналітики кажуть, що негаразди у фінансовому секторі підштовхнули інвесторів до цифрових токенів. Прихильники криптовалют, підхоплюють ці припущення і стверджують, що їх активи відокремлені та ізольовані від будь-яких потрясінь, що охоплюють банки США та Європи. Це старий наратив навколо біткоїна, який повернувся останніми тижнями, хоча не всі впевнені, що це головна причина зростання криптовалюти.

Біткоїн різко зріс на тлі банкрутства банків і побоювань подальшого зараження. Однак зараз достаменно незрозуміло, чи діє монета як безпечний актив чи просто реагує на очікування потенційно нижчих процентних ставок.

В той же час біткоїн продовжує рухатися як актив із високим ризиком. Наприклад, індекс Nasdaq 100 також підвищився за останні тижні. З іншого боку, біткоїн значно перевершив Nasdaq, збільшив свою домінацію порівняно з криптоактивами зі ще більш високим ризиком і подорожчав разом із золотом, яке сприймається як класичний безпечний актив.

Обсяги криптовалютної торгівлі впали після краху FTX, оскільки інвестори, налякані крахом однієї з найбільших криптобірж, вийшли з ринку. Обсяги торгів відновилися завдяки зростанню цін цього року, проте вони й близько не досягли попередніх рекордних рівнів.

На тлі зниження ліквідності та зосередження значної кількості криптоактивів, як правило, у відносно невеликої кількості інвесторів можуть призвести до зростання волатильності.

Те ж саме відбувається з акціями. Деякі з великих трейдерів стають причиною підвищеної волатильності.

Цей контент призначений лише для інформаційних цілей. Ви не повинні купувати чи продавати виключно на основі цієї інформації. Це не посібник до дії. Приймайте рішення дотримуючись власної інвестиційної стратегії та ризик-менеджменту.

Поділитися:

Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Залишити коментар